Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

x^{2}-3x-28=0
Екі жағынан да 28 мәнін қысқартыңыз.
a+b=-3 ab=-28
Теңдеуді шешу үшін x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right) формуласын қолданып, x^{2}-3x-28 мәнін көбейткіштерге жіктеңіз. a және b мәндерін табу үшін, жүйені шешу әрекетіне реттеңіз.
1,-28 2,-14 4,-7
ab теріс болғандықтан, a және b белгілері теріс болады. a+b мәні теріс болғандықтан, теріс санның абсолютті мәні оң санға қарағанда үлкенірек болады. Көбейтіндісі -28 мәнін беретін барлық бүтін жұп сандарды тізімдеңіз.
1-28=-27 2-14=-12 4-7=-3
Әр жұптың қосындысын есептеңіз.
a=-7 b=4
Шешім — бұл -3 қосындысын беретін жұп.
\left(x-7\right)\left(x+4\right)
Алынған мәндерді пайдаланып, көбейткішке жіктелген \left(x+a\right)\left(x+b\right) өрнегін қайта жазыңыз.
x=7 x=-4
Теңдеулердің шешімін табу үшін, x-7=0 және x+4=0 теңдіктерін шешіңіз.
x^{2}-3x-28=0
Екі жағынан да 28 мәнін қысқартыңыз.
a+b=-3 ab=1\left(-28\right)=-28
Теңдеуді шешу үшін, сол жағын топтастыру арқылы көбейткіштерге жіктеңіз. Алдымен, сол жағы x^{2}+ax+bx-28 ретінде қайта жазылуы керек. a және b мәндерін табу үшін, жүйені шешу әрекетіне реттеңіз.
1,-28 2,-14 4,-7
ab теріс болғандықтан, a және b белгілері теріс болады. a+b мәні теріс болғандықтан, теріс санның абсолютті мәні оң санға қарағанда үлкенірек болады. Көбейтіндісі -28 мәнін беретін барлық бүтін жұп сандарды тізімдеңіз.
1-28=-27 2-14=-12 4-7=-3
Әр жұптың қосындысын есептеңіз.
a=-7 b=4
Шешім — бұл -3 қосындысын беретін жұп.
\left(x^{2}-7x\right)+\left(4x-28\right)
x^{2}-3x-28 мәнін \left(x^{2}-7x\right)+\left(4x-28\right) ретінде қайта жазыңыз.
x\left(x-7\right)+4\left(x-7\right)
Бірінші топтағы x ортақ көбейткішін және екінші топтағы 4 ортақ көбейткішін жақшаның сыртына шығарыңыз.
\left(x-7\right)\left(x+4\right)
Үлестіру сипаты арқылы x-7 ортақ көбейткішін жақша сыртына шығарыңыз.
x=7 x=-4
Теңдеулердің шешімін табу үшін, x-7=0 және x+4=0 теңдіктерін шешіңіз.
x^{2}-3x=28
Формуланың барлық теңдеулерін ax^{2}+bx+c=0 квадраттық формуланың көмегімен шешуге болады: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадраттық формула бірінші шешімі ± плюс мәнді болғандағы, ал екіншісі шешімі минус мәнді болғандағы екі шешім ұсынады.
x^{2}-3x-28=28-28
Теңдеудің екі жағынан 28 санын алып тастаңыз.
x^{2}-3x-28=0
28 санынан осы санның өзін алып тастаған кезде 0 қалады.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-28\right)}}{2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1 санын a мәніне, -3 санын b мәніне және -28 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-28\right)}}{2}
-3 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+112}}{2}
-4 санын -28 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{121}}{2}
9 санын 112 санына қосу.
x=\frac{-\left(-3\right)±11}{2}
121 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{3±11}{2}
-3 санына қарама-қарсы сан 3 мәніне тең.
x=\frac{14}{2}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{3±11}{2} теңдеуін шешіңіз. 3 санын 11 санына қосу.
x=7
14 санын 2 санына бөліңіз.
x=-\frac{8}{2}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{3±11}{2} теңдеуін шешіңіз. 11 мәнінен 3 мәнін алу.
x=-4
-8 санын 2 санына бөліңіз.
x=7 x=-4
Теңдеу енді шешілді.
x^{2}-3x=28
Осыған ұқсас квадрат теңдеулерді толық квадратқа дейін толтыру арқылы шешуге болады. Толық квадратқа дейін толтыру үшін, теңдеуді алдымен x^{2}+bx=c формуласына қою қажет.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=28+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын -3 санын 2 мәніне бөлсеңіз, -\frac{3}{2} саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына -\frac{3}{2} квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=28+\frac{9}{4}
Бөлшектің алымы мен бөлімінің квадратын шығару арқылы -\frac{3}{2} бөлшегінің квадратын табыңыз.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{121}{4}
28 санын \frac{9}{4} санына қосу.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{121}{4}
x^{2}-3x+\frac{9}{4} формуласын көбейткіштерге жіктеңіз. Жалпы, x^{2}+bx+c мәні толық квадрат болғанда, оны әрқашан \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ретінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{121}{4}}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
x-\frac{3}{2}=\frac{11}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{11}{2}
Қысқартыңыз.
x=7 x=-4
Теңдеудің екі жағына да \frac{3}{2} санын қосыңыз.