Rozłóż na czynniki
\left(z-17\right)\left(z+8\right)
Oblicz
\left(z-17\right)\left(z+8\right)
Udostępnij
Skopiowano do schowka
a+b=-9 ab=1\left(-136\right)=-136
Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako z^{2}+az+bz-136. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,-136 2,-68 4,-34 8,-17
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest ujemne, liczba ujemna ma większą wartość bezwzględną niż dodatnia. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -136.
1-136=-135 2-68=-66 4-34=-30 8-17=-9
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-17 b=8
Rozwiązanie to para, która daje sumę -9.
\left(z^{2}-17z\right)+\left(8z-136\right)
Przepisz z^{2}-9z-136 jako \left(z^{2}-17z\right)+\left(8z-136\right).
z\left(z-17\right)+8\left(z-17\right)
z w pierwszej i 8 w drugiej grupie.
\left(z-17\right)\left(z+8\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik z-17, używając właściwości rozdzielności.
z^{2}-9z-136=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
z=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\left(-136\right)}}{2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
z=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\left(-136\right)}}{2}
Podnieś do kwadratu -9.
z=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+544}}{2}
Pomnóż -4 przez -136.
z=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{625}}{2}
Dodaj 81 do 544.
z=\frac{-\left(-9\right)±25}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 625.
z=\frac{9±25}{2}
Liczba przeciwna do -9 to 9.
z=\frac{34}{2}
Teraz rozwiąż równanie z=\frac{9±25}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 9 do 25.
z=17
Podziel 34 przez 2.
z=-\frac{16}{2}
Teraz rozwiąż równanie z=\frac{9±25}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 25 od 9.
z=-8
Podziel -16 przez 2.
z^{2}-9z-136=\left(z-17\right)\left(z-\left(-8\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 17 za x_{1}, a wartość -8 za x_{2}.
z^{2}-9z-136=\left(z-17\right)\left(z+8\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}