Rozwiąż względem x
x=4\sqrt{86}+38\approx 75,094473982
x=38-4\sqrt{86}\approx 0,905526018
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
x^{2}-76x=-68
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x^{2}-76x-\left(-68\right)=-68-\left(-68\right)
Dodaj 68 do obu stron równania.
x^{2}-76x-\left(-68\right)=0
Odjęcie -68 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
x^{2}-76x+68=0
Odejmij -68 od 0.
x=\frac{-\left(-76\right)±\sqrt{\left(-76\right)^{2}-4\times 68}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, -76 do b i 68 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-76\right)±\sqrt{5776-4\times 68}}{2}
Podnieś do kwadratu -76.
x=\frac{-\left(-76\right)±\sqrt{5776-272}}{2}
Pomnóż -4 przez 68.
x=\frac{-\left(-76\right)±\sqrt{5504}}{2}
Dodaj 5776 do -272.
x=\frac{-\left(-76\right)±8\sqrt{86}}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 5504.
x=\frac{76±8\sqrt{86}}{2}
Liczba przeciwna do -76 to 76.
x=\frac{8\sqrt{86}+76}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{76±8\sqrt{86}}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 76 do 8\sqrt{86}.
x=4\sqrt{86}+38
Podziel 76+8\sqrt{86} przez 2.
x=\frac{76-8\sqrt{86}}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{76±8\sqrt{86}}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 8\sqrt{86} od 76.
x=38-4\sqrt{86}
Podziel 76-8\sqrt{86} przez 2.
x=4\sqrt{86}+38 x=38-4\sqrt{86}
Równanie jest teraz rozwiązane.
x^{2}-76x=-68
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
x^{2}-76x+\left(-38\right)^{2}=-68+\left(-38\right)^{2}
Podziel -76, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -38. Następnie Dodaj kwadrat -38 do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-76x+1444=-68+1444
Podnieś do kwadratu -38.
x^{2}-76x+1444=1376
Dodaj -68 do 1444.
\left(x-38\right)^{2}=1376
Współczynnik x^{2}-76x+1444. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-38\right)^{2}}=\sqrt{1376}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-38=4\sqrt{86} x-38=-4\sqrt{86}
Uprość.
x=4\sqrt{86}+38 x=38-4\sqrt{86}
Dodaj 38 do obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}