Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem r
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

a+b=3 ab=-4
Aby rozwiązać równanie, rozłóż r^{2}+3r-4 na czynniki przy użyciu formuły r^{2}+\left(a+b\right)r+ab=\left(r+a\right)\left(r+b\right). Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,4 -2,2
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -4.
-1+4=3 -2+2=0
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-1 b=4
Rozwiązanie to para, która daje sumę 3.
\left(r-1\right)\left(r+4\right)
Zapisz ponownie wyrażenie rozłożone na czynniki \left(r+a\right)\left(r+b\right), używając uzyskanych wartości.
r=1 r=-4
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: r-1=0 i r+4=0.
a+b=3 ab=1\left(-4\right)=-4
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: r^{2}+ar+br-4. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,4 -2,2
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -4.
-1+4=3 -2+2=0
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-1 b=4
Rozwiązanie to para, która daje sumę 3.
\left(r^{2}-r\right)+\left(4r-4\right)
Przepisz r^{2}+3r-4 jako \left(r^{2}-r\right)+\left(4r-4\right).
r\left(r-1\right)+4\left(r-1\right)
r w pierwszej i 4 w drugiej grupie.
\left(r-1\right)\left(r+4\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik r-1, używając właściwości rozdzielności.
r=1 r=-4
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: r-1=0 i r+4=0.
r^{2}+3r-4=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
r=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\left(-4\right)}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, 3 do b i -4 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
r=\frac{-3±\sqrt{9-4\left(-4\right)}}{2}
Podnieś do kwadratu 3.
r=\frac{-3±\sqrt{9+16}}{2}
Pomnóż -4 przez -4.
r=\frac{-3±\sqrt{25}}{2}
Dodaj 9 do 16.
r=\frac{-3±5}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 25.
r=\frac{2}{2}
Teraz rozwiąż równanie r=\frac{-3±5}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -3 do 5.
r=1
Podziel 2 przez 2.
r=-\frac{8}{2}
Teraz rozwiąż równanie r=\frac{-3±5}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 5 od -3.
r=-4
Podziel -8 przez 2.
r=1 r=-4
Równanie jest teraz rozwiązane.
r^{2}+3r-4=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
r^{2}+3r-4-\left(-4\right)=-\left(-4\right)
Dodaj 4 do obu stron równania.
r^{2}+3r=-\left(-4\right)
Odjęcie -4 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
r^{2}+3r=4
Odejmij -4 od 0.
r^{2}+3r+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=4+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Podziel 3, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{3}{2}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{3}{2} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
r^{2}+3r+\frac{9}{4}=4+\frac{9}{4}
Podnieś do kwadratu \frac{3}{2}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
r^{2}+3r+\frac{9}{4}=\frac{25}{4}
Dodaj 4 do \frac{9}{4}.
\left(r+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{25}{4}
Współczynnik r^{2}+3r+\frac{9}{4}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(r+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{4}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
r+\frac{3}{2}=\frac{5}{2} r+\frac{3}{2}=-\frac{5}{2}
Uprość.
r=1 r=-4
Odejmij \frac{3}{2} od obu stron równania.