Rozłóż na czynniki
\left(n-\left(-\sqrt{3}-3\right)\right)\left(n-\left(\sqrt{3}-3\right)\right)
Oblicz
n^{2}+6n+6
Udostępnij
Skopiowano do schowka
factor(n^{2}+6n+6)
Połącz 3n i 3n, aby uzyskać 6n.
n^{2}+6n+6=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
n=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 6}}{2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
n=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 6}}{2}
Podnieś do kwadratu 6.
n=\frac{-6±\sqrt{36-24}}{2}
Pomnóż -4 przez 6.
n=\frac{-6±\sqrt{12}}{2}
Dodaj 36 do -24.
n=\frac{-6±2\sqrt{3}}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 12.
n=\frac{2\sqrt{3}-6}{2}
Teraz rozwiąż równanie n=\frac{-6±2\sqrt{3}}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -6 do 2\sqrt{3}.
n=\sqrt{3}-3
Podziel -6+2\sqrt{3} przez 2.
n=\frac{-2\sqrt{3}-6}{2}
Teraz rozwiąż równanie n=\frac{-6±2\sqrt{3}}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{3} od -6.
n=-\sqrt{3}-3
Podziel -6-2\sqrt{3} przez 2.
n^{2}+6n+6=\left(n-\left(\sqrt{3}-3\right)\right)\left(n-\left(-\sqrt{3}-3\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość -3+\sqrt{3} za x_{1}, a wartość -3-\sqrt{3} za x_{2}.
n^{2}+6n+6
Połącz 3n i 3n, aby uzyskać 6n.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}