Rozwiąż względem m
m = \frac{\sqrt{41} - 3}{2} \approx 1,701562119
m=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}\approx -4,701562119
Udostępnij
Skopiowano do schowka
2m^{2}+6m+13+16=45
Połącz m^{2} i m^{2}, aby uzyskać 2m^{2}.
2m^{2}+6m+29=45
Dodaj 13 i 16, aby uzyskać 29.
2m^{2}+6m+29-45=0
Odejmij 45 od obu stron.
2m^{2}+6m-16=0
Odejmij 45 od 29, aby uzyskać -16.
m=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 2\left(-16\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, 6 do b i -16 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 2\left(-16\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu 6.
m=\frac{-6±\sqrt{36-8\left(-16\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
m=\frac{-6±\sqrt{36+128}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -16.
m=\frac{-6±\sqrt{164}}{2\times 2}
Dodaj 36 do 128.
m=\frac{-6±2\sqrt{41}}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 164.
m=\frac{-6±2\sqrt{41}}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
m=\frac{2\sqrt{41}-6}{4}
Teraz rozwiąż równanie m=\frac{-6±2\sqrt{41}}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -6 do 2\sqrt{41}.
m=\frac{\sqrt{41}-3}{2}
Podziel -6+2\sqrt{41} przez 4.
m=\frac{-2\sqrt{41}-6}{4}
Teraz rozwiąż równanie m=\frac{-6±2\sqrt{41}}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{41} od -6.
m=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}
Podziel -6-2\sqrt{41} przez 4.
m=\frac{\sqrt{41}-3}{2} m=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}
Równanie jest teraz rozwiązane.
2m^{2}+6m+13+16=45
Połącz m^{2} i m^{2}, aby uzyskać 2m^{2}.
2m^{2}+6m+29=45
Dodaj 13 i 16, aby uzyskać 29.
2m^{2}+6m=45-29
Odejmij 29 od obu stron.
2m^{2}+6m=16
Odejmij 29 od 45, aby uzyskać 16.
\frac{2m^{2}+6m}{2}=\frac{16}{2}
Podziel obie strony przez 2.
m^{2}+\frac{6}{2}m=\frac{16}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
m^{2}+3m=\frac{16}{2}
Podziel 6 przez 2.
m^{2}+3m=8
Podziel 16 przez 2.
m^{2}+3m+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=8+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Podziel 3, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{3}{2}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{3}{2} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
m^{2}+3m+\frac{9}{4}=8+\frac{9}{4}
Podnieś do kwadratu \frac{3}{2}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
m^{2}+3m+\frac{9}{4}=\frac{41}{4}
Dodaj 8 do \frac{9}{4}.
\left(m+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{41}{4}
Współczynnik m^{2}+3m+\frac{9}{4}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(m+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{4}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
m+\frac{3}{2}=\frac{\sqrt{41}}{2} m+\frac{3}{2}=-\frac{\sqrt{41}}{2}
Uprość.
m=\frac{\sqrt{41}-3}{2} m=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}
Odejmij \frac{3}{2} od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}