Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem L
Tick mark Image
Rozwiąż względem h
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

L=\frac{2+1}{2}h-2
Pomnóż 1 przez 2, aby uzyskać 2.
L=\frac{3}{2}h-2
Dodaj 2 i 1, aby uzyskać 3.
L=\frac{2+1}{2}h-2
Pomnóż 1 przez 2, aby uzyskać 2.
L=\frac{3}{2}h-2
Dodaj 2 i 1, aby uzyskać 3.
\frac{3}{2}h-2=L
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
\frac{3}{2}h=L+2
Dodaj 2 do obu stron.
\frac{\frac{3}{2}h}{\frac{3}{2}}=\frac{L+2}{\frac{3}{2}}
Podziel obie strony równania przez \frac{3}{2}, co jest równoważne pomnożeniu obu stron przez odwrotność ułamka.
h=\frac{L+2}{\frac{3}{2}}
Dzielenie przez \frac{3}{2} cofa mnożenie przez \frac{3}{2}.
h=\frac{2L+4}{3}
Podziel L+2 przez \frac{3}{2}, mnożąc L+2 przez odwrotność \frac{3}{2}.