Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

-x^{2}-3x+5=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 5}}{2\left(-1\right)}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-1\right)\times 5}}{2\left(-1\right)}
Podnieś do kwadratu -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+4\times 5}}{2\left(-1\right)}
Pomnóż -4 przez -1.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+20}}{2\left(-1\right)}
Pomnóż 4 przez 5.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{29}}{2\left(-1\right)}
Dodaj 9 do 20.
x=\frac{3±\sqrt{29}}{2\left(-1\right)}
Liczba przeciwna do -3 to 3.
x=\frac{3±\sqrt{29}}{-2}
Pomnóż 2 przez -1.
x=\frac{\sqrt{29}+3}{-2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{3±\sqrt{29}}{-2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 3 do \sqrt{29}.
x=\frac{-\sqrt{29}-3}{2}
Podziel 3+\sqrt{29} przez -2.
x=\frac{3-\sqrt{29}}{-2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{3±\sqrt{29}}{-2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij \sqrt{29} od 3.
x=\frac{\sqrt{29}-3}{2}
Podziel 3-\sqrt{29} przez -2.
-x^{2}-3x+5=-\left(x-\frac{-\sqrt{29}-3}{2}\right)\left(x-\frac{\sqrt{29}-3}{2}\right)
Rozłóż oryginalne wyrażenie na czynniki przy użyciu wyrażenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Podstaw \frac{-3-\sqrt{29}}{2} za x_{1} i \frac{-3+\sqrt{29}}{2} za x_{2}.