Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem B
Tick mark Image
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

B=\frac{\left(\frac{8x^{8}}{27}\right)^{2}}{\left(\frac{3^{2}}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Podnieś 3 do potęgi 3, aby uzyskać 27.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\left(\frac{3^{2}}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Aby podnieść wartość \frac{8x^{8}}{27} do potęgi, podnieś licznik i mianownik do potęgi, a następnie wykonaj dzielenie.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\left(\frac{9}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Podnieś 3 do potęgi 2, aby uzyskać 9.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}}
Aby podnieść wartość \frac{9}{2x^{5}} do potęgi, podnieś licznik i mianownik do potęgi, a następnie wykonaj dzielenie.
B=\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podziel \frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}} przez \frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}, mnożąc \frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}} przez odwrotność \frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}.
B=\frac{8^{2}\left(x^{8}\right)^{2}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Rozwiń \left(8x^{8}\right)^{2}.
B=\frac{8^{2}x^{16}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby podnieść potęgę do innej potęgi, pomnóż wykładniki. Pomnóż 8 przez 2, aby uzyskać 16.
B=\frac{64x^{16}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podnieś 8 do potęgi 2, aby uzyskać 64.
B=\frac{64x^{16}\times 2^{-3}\left(x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Rozwiń \left(2x^{5}\right)^{-3}.
B=\frac{64x^{16}\times 2^{-3}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby podnieść potęgę do innej potęgi, pomnóż wykładniki. Pomnóż 5 przez -3, aby uzyskać -15.
B=\frac{64x^{16}\times \frac{1}{8}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podnieś 2 do potęgi -3, aby uzyskać \frac{1}{8}.
B=\frac{8x^{16}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Pomnóż 64 przez \frac{1}{8}, aby uzyskać 8.
B=\frac{8x^{1}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby pomnożyć potęgi o jednakowej podstawie, dodaj ich wykładniki. Dodaj 16 i -15, aby uzyskać 1.
B=\frac{8x^{1}}{729\times 9^{-3}}
Podnieś 27 do potęgi 2, aby uzyskać 729.
B=\frac{8x^{1}}{729\times \frac{1}{729}}
Podnieś 9 do potęgi -3, aby uzyskać \frac{1}{729}.
B=\frac{8x^{1}}{1}
Pomnóż 729 przez \frac{1}{729}, aby uzyskać 1.
B=8x^{1}
Wynikiem dzielenia liczby przez jeden jest ta sama liczba.
B=8x
Podnieś x do potęgi 1, aby uzyskać x.
B=\frac{\left(\frac{8x^{8}}{27}\right)^{2}}{\left(\frac{3^{2}}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Podnieś 3 do potęgi 3, aby uzyskać 27.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\left(\frac{3^{2}}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Aby podnieść wartość \frac{8x^{8}}{27} do potęgi, podnieś licznik i mianownik do potęgi, a następnie wykonaj dzielenie.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\left(\frac{9}{2x^{5}}\right)^{-3}}
Podnieś 3 do potęgi 2, aby uzyskać 9.
B=\frac{\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}}}{\frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}}
Aby podnieść wartość \frac{9}{2x^{5}} do potęgi, podnieś licznik i mianownik do potęgi, a następnie wykonaj dzielenie.
B=\frac{\left(8x^{8}\right)^{2}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podziel \frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}} przez \frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}, mnożąc \frac{\left(8x^{8}\right)^{2}}{27^{2}} przez odwrotność \frac{9^{-3}}{\left(2x^{5}\right)^{-3}}.
B=\frac{8^{2}\left(x^{8}\right)^{2}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Rozwiń \left(8x^{8}\right)^{2}.
B=\frac{8^{2}x^{16}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby podnieść potęgę do innej potęgi, pomnóż wykładniki. Pomnóż 8 przez 2, aby uzyskać 16.
B=\frac{64x^{16}\times \left(2x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podnieś 8 do potęgi 2, aby uzyskać 64.
B=\frac{64x^{16}\times 2^{-3}\left(x^{5}\right)^{-3}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Rozwiń \left(2x^{5}\right)^{-3}.
B=\frac{64x^{16}\times 2^{-3}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby podnieść potęgę do innej potęgi, pomnóż wykładniki. Pomnóż 5 przez -3, aby uzyskać -15.
B=\frac{64x^{16}\times \frac{1}{8}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Podnieś 2 do potęgi -3, aby uzyskać \frac{1}{8}.
B=\frac{8x^{16}x^{-15}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Pomnóż 64 przez \frac{1}{8}, aby uzyskać 8.
B=\frac{8x^{1}}{27^{2}\times 9^{-3}}
Aby pomnożyć potęgi o jednakowej podstawie, dodaj ich wykładniki. Dodaj 16 i -15, aby uzyskać 1.
B=\frac{8x^{1}}{729\times 9^{-3}}
Podnieś 27 do potęgi 2, aby uzyskać 729.
B=\frac{8x^{1}}{729\times \frac{1}{729}}
Podnieś 9 do potęgi -3, aby uzyskać \frac{1}{729}.
B=\frac{8x^{1}}{1}
Pomnóż 729 przez \frac{1}{729}, aby uzyskać 1.
B=8x^{1}
Wynikiem dzielenia liczby przez jeden jest ta sama liczba.
B=8x
Podnieś x do potęgi 1, aby uzyskać x.
8x=B
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
\frac{8x}{8}=\frac{B}{8}
Podziel obie strony przez 8.
x=\frac{B}{8}
Dzielenie przez 8 cofa mnożenie przez 8.