Rozłóż na czynniki
3\left(3y-2\right)\left(y+9\right)
Oblicz
3\left(3y-2\right)\left(y+9\right)
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
3\left(3y^{2}+25y-18\right)
Wyłącz przed nawias 3.
a+b=25 ab=3\left(-18\right)=-54
Rozważ 3y^{2}+25y-18. Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako 3y^{2}+ay+by-18. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,54 -2,27 -3,18 -6,9
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -54.
-1+54=53 -2+27=25 -3+18=15 -6+9=3
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-2 b=27
Rozwiązanie to para, która daje sumę 25.
\left(3y^{2}-2y\right)+\left(27y-18\right)
Przepisz 3y^{2}+25y-18 jako \left(3y^{2}-2y\right)+\left(27y-18\right).
y\left(3y-2\right)+9\left(3y-2\right)
y w pierwszej i 9 w drugiej grupie.
\left(3y-2\right)\left(y+9\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 3y-2, używając właściwości rozdzielności.
3\left(3y-2\right)\left(y+9\right)
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
9y^{2}+75y-54=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
y=\frac{-75±\sqrt{75^{2}-4\times 9\left(-54\right)}}{2\times 9}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
y=\frac{-75±\sqrt{5625-4\times 9\left(-54\right)}}{2\times 9}
Podnieś do kwadratu 75.
y=\frac{-75±\sqrt{5625-36\left(-54\right)}}{2\times 9}
Pomnóż -4 przez 9.
y=\frac{-75±\sqrt{5625+1944}}{2\times 9}
Pomnóż -36 przez -54.
y=\frac{-75±\sqrt{7569}}{2\times 9}
Dodaj 5625 do 1944.
y=\frac{-75±87}{2\times 9}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 7569.
y=\frac{-75±87}{18}
Pomnóż 2 przez 9.
y=\frac{12}{18}
Teraz rozwiąż równanie y=\frac{-75±87}{18} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -75 do 87.
y=\frac{2}{3}
Zredukuj ułamek \frac{12}{18} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 6.
y=-\frac{162}{18}
Teraz rozwiąż równanie y=\frac{-75±87}{18} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 87 od -75.
y=-9
Podziel -162 przez 18.
9y^{2}+75y-54=9\left(y-\frac{2}{3}\right)\left(y-\left(-9\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość \frac{2}{3} za x_{1}, a wartość -9 za x_{2}.
9y^{2}+75y-54=9\left(y-\frac{2}{3}\right)\left(y+9\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
9y^{2}+75y-54=9\times \frac{3y-2}{3}\left(y+9\right)
Odejmij y od \frac{2}{3}, znajdując wspólny mianownik i odejmując liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
9y^{2}+75y-54=3\left(3y-2\right)\left(y+9\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 3 w 9 i 3.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}