Rozwiąż względem t
t=-\frac{1}{2}=-0,5
Udostępnij
Skopiowano do schowka
9t-\frac{3}{4}\times 5t-\frac{3}{4}\left(-1\right)=5t+\frac{5}{8}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -\frac{3}{4} przez 5t-1.
9t+\frac{-3\times 5}{4}t-\frac{3}{4}\left(-1\right)=5t+\frac{5}{8}
Pokaż wartość -\frac{3}{4}\times 5 jako pojedynczy ułamek.
9t+\frac{-15}{4}t-\frac{3}{4}\left(-1\right)=5t+\frac{5}{8}
Pomnóż -3 przez 5, aby uzyskać -15.
9t-\frac{15}{4}t-\frac{3}{4}\left(-1\right)=5t+\frac{5}{8}
Ułamek \frac{-15}{4} można zapisać jako -\frac{15}{4} przez wyciągnięcie znaku minus.
9t-\frac{15}{4}t+\frac{3}{4}=5t+\frac{5}{8}
Pomnóż -\frac{3}{4} przez -1, aby uzyskać \frac{3}{4}.
\frac{21}{4}t+\frac{3}{4}=5t+\frac{5}{8}
Połącz 9t i -\frac{15}{4}t, aby uzyskać \frac{21}{4}t.
\frac{21}{4}t+\frac{3}{4}-5t=\frac{5}{8}
Odejmij 5t od obu stron.
\frac{1}{4}t+\frac{3}{4}=\frac{5}{8}
Połącz \frac{21}{4}t i -5t, aby uzyskać \frac{1}{4}t.
\frac{1}{4}t=\frac{5}{8}-\frac{3}{4}
Odejmij \frac{3}{4} od obu stron.
\frac{1}{4}t=\frac{5}{8}-\frac{6}{8}
Najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 8 i 4 to 8. Przekonwertuj wartości \frac{5}{8} i \frac{3}{4} na ułamki z mianownikiem 8.
\frac{1}{4}t=\frac{5-6}{8}
Ponieważ \frac{5}{8} i \frac{6}{8} mają ten sam mianownik, Odejmij je przez odjęcie ich liczników.
\frac{1}{4}t=-\frac{1}{8}
Odejmij 6 od 5, aby uzyskać -1.
t=-\frac{1}{8}\times 4
Pomnóż obie strony przez 4 (odwrotność \frac{1}{4}).
t=\frac{-4}{8}
Pokaż wartość -\frac{1}{8}\times 4 jako pojedynczy ułamek.
t=-\frac{1}{2}
Zredukuj ułamek \frac{-4}{8} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 4.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}