Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

9\left(c^{2}+4c\right)
Wyłącz przed nawias 9.
c\left(c+4\right)
Rozważ c^{2}+4c. Wyłącz przed nawias c.
9c\left(c+4\right)
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
9c^{2}+36c=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
c=\frac{-36±\sqrt{36^{2}}}{2\times 9}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
c=\frac{-36±36}{2\times 9}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 36^{2}.
c=\frac{-36±36}{18}
Pomnóż 2 przez 9.
c=\frac{0}{18}
Teraz rozwiąż równanie c=\frac{-36±36}{18} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -36 do 36.
c=0
Podziel 0 przez 18.
c=-\frac{72}{18}
Teraz rozwiąż równanie c=\frac{-36±36}{18} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 36 od -36.
c=-4
Podziel -72 przez 18.
9c^{2}+36c=9c\left(c-\left(-4\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 0 za x_{1}, a wartość -4 za x_{2}.
9c^{2}+36c=9c\left(c+4\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.