Rozłóż na czynniki
\left(b+2\right)\left(7b+1\right)
Oblicz
\left(b+2\right)\left(7b+1\right)
Udostępnij
Skopiowano do schowka
p+q=15 pq=7\times 2=14
Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako 7b^{2}+pb+qb+2. Aby znaleźć p i q, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,14 2,7
Ponieważ pq ma wartość dodatnią, p i q mają ten sam znak. Ponieważ p+q ma wartość dodatnią, p i q są dodatnie. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn 14.
1+14=15 2+7=9
Oblicz sumę dla każdej pary.
p=1 q=14
Rozwiązanie to para, która daje sumę 15.
\left(7b^{2}+b\right)+\left(14b+2\right)
Przepisz 7b^{2}+15b+2 jako \left(7b^{2}+b\right)+\left(14b+2\right).
b\left(7b+1\right)+2\left(7b+1\right)
b w pierwszej i 2 w drugiej grupie.
\left(7b+1\right)\left(b+2\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 7b+1, używając właściwości rozdzielności.
7b^{2}+15b+2=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
b=\frac{-15±\sqrt{15^{2}-4\times 7\times 2}}{2\times 7}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
b=\frac{-15±\sqrt{225-4\times 7\times 2}}{2\times 7}
Podnieś do kwadratu 15.
b=\frac{-15±\sqrt{225-28\times 2}}{2\times 7}
Pomnóż -4 przez 7.
b=\frac{-15±\sqrt{225-56}}{2\times 7}
Pomnóż -28 przez 2.
b=\frac{-15±\sqrt{169}}{2\times 7}
Dodaj 225 do -56.
b=\frac{-15±13}{2\times 7}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 169.
b=\frac{-15±13}{14}
Pomnóż 2 przez 7.
b=-\frac{2}{14}
Teraz rozwiąż równanie b=\frac{-15±13}{14} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -15 do 13.
b=-\frac{1}{7}
Zredukuj ułamek \frac{-2}{14} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
b=-\frac{28}{14}
Teraz rozwiąż równanie b=\frac{-15±13}{14} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 13 od -15.
b=-2
Podziel -28 przez 14.
7b^{2}+15b+2=7\left(b-\left(-\frac{1}{7}\right)\right)\left(b-\left(-2\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość -\frac{1}{7} za x_{1}, a wartość -2 za x_{2}.
7b^{2}+15b+2=7\left(b+\frac{1}{7}\right)\left(b+2\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
7b^{2}+15b+2=7\times \frac{7b+1}{7}\left(b+2\right)
Dodaj \frac{1}{7} do b, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
7b^{2}+15b+2=\left(7b+1\right)\left(b+2\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 7 w 7 i 7.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}