Rozwiąż względem u
u=-1
u=\frac{2}{13}\approx 0,153846154
Udostępnij
Skopiowano do schowka
66u-12=-78u^{2}
Odejmij 12 od obu stron.
66u-12+78u^{2}=0
Dodaj 78u^{2} do obu stron.
11u-2+13u^{2}=0
Podziel obie strony przez 6.
13u^{2}+11u-2=0
Zmień postać wielomianu, aby nadać mu postać standardową. Umieść czynniki w kolejności od najwyższej do najniższej potęgi.
a+b=11 ab=13\left(-2\right)=-26
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: 13u^{2}+au+bu-2. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,26 -2,13
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -26.
-1+26=25 -2+13=11
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-2 b=13
Rozwiązanie to para, która daje sumę 11.
\left(13u^{2}-2u\right)+\left(13u-2\right)
Przepisz 13u^{2}+11u-2 jako \left(13u^{2}-2u\right)+\left(13u-2\right).
u\left(13u-2\right)+13u-2
Wyłącz przed nawias u w 13u^{2}-2u.
\left(13u-2\right)\left(u+1\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 13u-2, używając właściwości rozdzielności.
u=\frac{2}{13} u=-1
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: 13u-2=0 i u+1=0.
66u-12=-78u^{2}
Odejmij 12 od obu stron.
66u-12+78u^{2}=0
Dodaj 78u^{2} do obu stron.
78u^{2}+66u-12=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
u=\frac{-66±\sqrt{66^{2}-4\times 78\left(-12\right)}}{2\times 78}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 78 do a, 66 do b i -12 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
u=\frac{-66±\sqrt{4356-4\times 78\left(-12\right)}}{2\times 78}
Podnieś do kwadratu 66.
u=\frac{-66±\sqrt{4356-312\left(-12\right)}}{2\times 78}
Pomnóż -4 przez 78.
u=\frac{-66±\sqrt{4356+3744}}{2\times 78}
Pomnóż -312 przez -12.
u=\frac{-66±\sqrt{8100}}{2\times 78}
Dodaj 4356 do 3744.
u=\frac{-66±90}{2\times 78}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 8100.
u=\frac{-66±90}{156}
Pomnóż 2 przez 78.
u=\frac{24}{156}
Teraz rozwiąż równanie u=\frac{-66±90}{156} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -66 do 90.
u=\frac{2}{13}
Zredukuj ułamek \frac{24}{156} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 12.
u=-\frac{156}{156}
Teraz rozwiąż równanie u=\frac{-66±90}{156} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 90 od -66.
u=-1
Podziel -156 przez 156.
u=\frac{2}{13} u=-1
Równanie jest teraz rozwiązane.
66u+78u^{2}=12
Dodaj 78u^{2} do obu stron.
78u^{2}+66u=12
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
\frac{78u^{2}+66u}{78}=\frac{12}{78}
Podziel obie strony przez 78.
u^{2}+\frac{66}{78}u=\frac{12}{78}
Dzielenie przez 78 cofa mnożenie przez 78.
u^{2}+\frac{11}{13}u=\frac{12}{78}
Zredukuj ułamek \frac{66}{78} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 6.
u^{2}+\frac{11}{13}u=\frac{2}{13}
Zredukuj ułamek \frac{12}{78} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 6.
u^{2}+\frac{11}{13}u+\left(\frac{11}{26}\right)^{2}=\frac{2}{13}+\left(\frac{11}{26}\right)^{2}
Podziel \frac{11}{13}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{11}{26}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{11}{26} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
u^{2}+\frac{11}{13}u+\frac{121}{676}=\frac{2}{13}+\frac{121}{676}
Podnieś do kwadratu \frac{11}{26}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
u^{2}+\frac{11}{13}u+\frac{121}{676}=\frac{225}{676}
Dodaj \frac{2}{13} do \frac{121}{676}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(u+\frac{11}{26}\right)^{2}=\frac{225}{676}
Współczynnik u^{2}+\frac{11}{13}u+\frac{121}{676}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(u+\frac{11}{26}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{225}{676}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
u+\frac{11}{26}=\frac{15}{26} u+\frac{11}{26}=-\frac{15}{26}
Uprość.
u=\frac{2}{13} u=-1
Odejmij \frac{11}{26} od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}