Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

6x^{2}-8x=0
Wynikiem mnożenia dowolnej wartości przez zero jest zero.
x\left(6x-8\right)=0
Wyłącz przed nawias x.
x=0 x=\frac{4}{3}
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: x=0 i 6x-8=0.
6x^{2}-8x=0
Wynikiem mnożenia dowolnej wartości przez zero jest zero.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}}}{2\times 6}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 6 do a, -8 do b i 0 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-8\right)±8}{2\times 6}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości \left(-8\right)^{2}.
x=\frac{8±8}{2\times 6}
Liczba przeciwna do -8 to 8.
x=\frac{8±8}{12}
Pomnóż 2 przez 6.
x=\frac{16}{12}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{8±8}{12} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 8 do 8.
x=\frac{4}{3}
Zredukuj ułamek \frac{16}{12} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 4.
x=\frac{0}{12}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{8±8}{12} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 8 od 8.
x=0
Podziel 0 przez 12.
x=\frac{4}{3} x=0
Równanie jest teraz rozwiązane.
6x^{2}-8x=0
Wynikiem mnożenia dowolnej wartości przez zero jest zero.
\frac{6x^{2}-8x}{6}=\frac{0}{6}
Podziel obie strony przez 6.
x^{2}+\left(-\frac{8}{6}\right)x=\frac{0}{6}
Dzielenie przez 6 cofa mnożenie przez 6.
x^{2}-\frac{4}{3}x=\frac{0}{6}
Zredukuj ułamek \frac{-8}{6} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
x^{2}-\frac{4}{3}x=0
Podziel 0 przez 6.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}=\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}
Podziel -\frac{4}{3}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{2}{3}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{2}{3} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=\frac{4}{9}
Podnieś do kwadratu -\frac{2}{3}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}=\frac{4}{9}
Współczynnik x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{4}{9}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{2}{3}=\frac{2}{3} x-\frac{2}{3}=-\frac{2}{3}
Uprość.
x=\frac{4}{3} x=0
Dodaj \frac{2}{3} do obu stron równania.