Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

12x^{2}-27x=0
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3x przez 4x-9.
x\left(12x-27\right)=0
Wyłącz przed nawias x.
x=0 x=\frac{9}{4}
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: x=0 i 12x-27=0.
12x^{2}-27x=0
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3x przez 4x-9.
x=\frac{-\left(-27\right)±\sqrt{\left(-27\right)^{2}}}{2\times 12}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 12 do a, -27 do b i 0 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-27\right)±27}{2\times 12}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości \left(-27\right)^{2}.
x=\frac{27±27}{2\times 12}
Liczba przeciwna do -27 to 27.
x=\frac{27±27}{24}
Pomnóż 2 przez 12.
x=\frac{54}{24}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{27±27}{24} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 27 do 27.
x=\frac{9}{4}
Zredukuj ułamek \frac{54}{24} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 6.
x=\frac{0}{24}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{27±27}{24} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 27 od 27.
x=0
Podziel 0 przez 24.
x=\frac{9}{4} x=0
Równanie jest teraz rozwiązane.
12x^{2}-27x=0
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3x przez 4x-9.
\frac{12x^{2}-27x}{12}=\frac{0}{12}
Podziel obie strony przez 12.
x^{2}+\left(-\frac{27}{12}\right)x=\frac{0}{12}
Dzielenie przez 12 cofa mnożenie przez 12.
x^{2}-\frac{9}{4}x=\frac{0}{12}
Zredukuj ułamek \frac{-27}{12} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 3.
x^{2}-\frac{9}{4}x=0
Podziel 0 przez 12.
x^{2}-\frac{9}{4}x+\left(-\frac{9}{8}\right)^{2}=\left(-\frac{9}{8}\right)^{2}
Podziel -\frac{9}{4}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{9}{8}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{9}{8} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-\frac{9}{4}x+\frac{81}{64}=\frac{81}{64}
Podnieś do kwadratu -\frac{9}{8}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
\left(x-\frac{9}{8}\right)^{2}=\frac{81}{64}
Współczynnik x^{2}-\frac{9}{4}x+\frac{81}{64}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{64}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{9}{8}=\frac{9}{8} x-\frac{9}{8}=-\frac{9}{8}
Uprość.
x=\frac{9}{4} x=0
Dodaj \frac{9}{8} do obu stron równania.