Rozłóż na czynniki
\left(a+2\right)\left(3a+4\right)
Oblicz
\left(a+2\right)\left(3a+4\right)
Udostępnij
Skopiowano do schowka
p+q=10 pq=3\times 8=24
Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako 3a^{2}+pa+qa+8. Aby znaleźć p i q, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,24 2,12 3,8 4,6
Ponieważ pq ma wartość dodatnią, p i q mają ten sam znak. Ponieważ p+q ma wartość dodatnią, p i q są dodatnie. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn 24.
1+24=25 2+12=14 3+8=11 4+6=10
Oblicz sumę dla każdej pary.
p=4 q=6
Rozwiązanie to para, która daje sumę 10.
\left(3a^{2}+4a\right)+\left(6a+8\right)
Przepisz 3a^{2}+10a+8 jako \left(3a^{2}+4a\right)+\left(6a+8\right).
a\left(3a+4\right)+2\left(3a+4\right)
a w pierwszej i 2 w drugiej grupie.
\left(3a+4\right)\left(a+2\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 3a+4, używając właściwości rozdzielności.
3a^{2}+10a+8=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\times 3\times 8}}{2\times 3}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
a=\frac{-10±\sqrt{100-4\times 3\times 8}}{2\times 3}
Podnieś do kwadratu 10.
a=\frac{-10±\sqrt{100-12\times 8}}{2\times 3}
Pomnóż -4 przez 3.
a=\frac{-10±\sqrt{100-96}}{2\times 3}
Pomnóż -12 przez 8.
a=\frac{-10±\sqrt{4}}{2\times 3}
Dodaj 100 do -96.
a=\frac{-10±2}{2\times 3}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 4.
a=\frac{-10±2}{6}
Pomnóż 2 przez 3.
a=-\frac{8}{6}
Teraz rozwiąż równanie a=\frac{-10±2}{6} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -10 do 2.
a=-\frac{4}{3}
Zredukuj ułamek \frac{-8}{6} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
a=-\frac{12}{6}
Teraz rozwiąż równanie a=\frac{-10±2}{6} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2 od -10.
a=-2
Podziel -12 przez 6.
3a^{2}+10a+8=3\left(a-\left(-\frac{4}{3}\right)\right)\left(a-\left(-2\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość -\frac{4}{3} za x_{1}, a wartość -2 za x_{2}.
3a^{2}+10a+8=3\left(a+\frac{4}{3}\right)\left(a+2\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
3a^{2}+10a+8=3\times \frac{3a+4}{3}\left(a+2\right)
Dodaj \frac{4}{3} do a, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
3a^{2}+10a+8=\left(3a+4\right)\left(a+2\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 3 w 3 i 3.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}