Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2\left(z^{2}+z-30\right)
Wyłącz przed nawias 2.
a+b=1 ab=1\left(-30\right)=-30
Rozważ z^{2}+z-30. Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako z^{2}+az+bz-30. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,30 -2,15 -3,10 -5,6
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -30.
-1+30=29 -2+15=13 -3+10=7 -5+6=1
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-5 b=6
Rozwiązanie to para, która daje sumę 1.
\left(z^{2}-5z\right)+\left(6z-30\right)
Przepisz z^{2}+z-30 jako \left(z^{2}-5z\right)+\left(6z-30\right).
z\left(z-5\right)+6\left(z-5\right)
z w pierwszej i 6 w drugiej grupie.
\left(z-5\right)\left(z+6\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik z-5, używając właściwości rozdzielności.
2\left(z-5\right)\left(z+6\right)
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
2z^{2}+2z-60=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
z=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\times 2\left(-60\right)}}{2\times 2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
z=\frac{-2±\sqrt{4-4\times 2\left(-60\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu 2.
z=\frac{-2±\sqrt{4-8\left(-60\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
z=\frac{-2±\sqrt{4+480}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -60.
z=\frac{-2±\sqrt{484}}{2\times 2}
Dodaj 4 do 480.
z=\frac{-2±22}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 484.
z=\frac{-2±22}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
z=\frac{20}{4}
Teraz rozwiąż równanie z=\frac{-2±22}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -2 do 22.
z=5
Podziel 20 przez 4.
z=-\frac{24}{4}
Teraz rozwiąż równanie z=\frac{-2±22}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 22 od -2.
z=-6
Podziel -24 przez 4.
2z^{2}+2z-60=2\left(z-5\right)\left(z-\left(-6\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 5 za x_{1}, a wartość -6 za x_{2}.
2z^{2}+2z-60=2\left(z-5\right)\left(z+6\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.