Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2x^{2}-x=\frac{1}{2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
2x^{2}-x-\frac{1}{2}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}
Odejmij \frac{1}{2} od obu stron równania.
2x^{2}-x-\frac{1}{2}=0
Odjęcie \frac{1}{2} od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, -1 do b i -\frac{1}{2} do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+4}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -\frac{1}{2}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{5}}{2\times 2}
Dodaj 1 do 4.
x=\frac{1±\sqrt{5}}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -1 to 1.
x=\frac{1±\sqrt{5}}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
x=\frac{\sqrt{5}+1}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{1±\sqrt{5}}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 1 do \sqrt{5}.
x=\frac{1-\sqrt{5}}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{1±\sqrt{5}}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij \sqrt{5} od 1.
x=\frac{\sqrt{5}+1}{4} x=\frac{1-\sqrt{5}}{4}
Równanie jest teraz rozwiązane.
2x^{2}-x=\frac{1}{2}
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
\frac{2x^{2}-x}{2}=\frac{\frac{1}{2}}{2}
Podziel obie strony przez 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{\frac{1}{2}}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x=\frac{1}{4}
Podziel \frac{1}{2} przez 2.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{1}{4}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
Podziel -\frac{1}{2}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{1}{4}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{1}{4} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{1}{4}+\frac{1}{16}
Podnieś do kwadratu -\frac{1}{4}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{5}{16}
Dodaj \frac{1}{4} do \frac{1}{16}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{5}{16}
Współczynnik x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{5}{16}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{1}{4}=\frac{\sqrt{5}}{4} x-\frac{1}{4}=-\frac{\sqrt{5}}{4}
Uprość.
x=\frac{\sqrt{5}+1}{4} x=\frac{1-\sqrt{5}}{4}
Dodaj \frac{1}{4} do obu stron równania.