Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2x^{2}-10x+7=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{\left(-10\right)^{2}-4\times 2\times 7}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, -10 do b i 7 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{100-4\times 2\times 7}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu -10.
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{100-8\times 7}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{100-56}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez 7.
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{44}}{2\times 2}
Dodaj 100 do -56.
x=\frac{-\left(-10\right)±2\sqrt{11}}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 44.
x=\frac{10±2\sqrt{11}}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -10 to 10.
x=\frac{10±2\sqrt{11}}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
x=\frac{2\sqrt{11}+10}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{10±2\sqrt{11}}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 10 do 2\sqrt{11}.
x=\frac{\sqrt{11}+5}{2}
Podziel 10+2\sqrt{11} przez 4.
x=\frac{10-2\sqrt{11}}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{10±2\sqrt{11}}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 2\sqrt{11} od 10.
x=\frac{5-\sqrt{11}}{2}
Podziel 10-2\sqrt{11} przez 4.
x=\frac{\sqrt{11}+5}{2} x=\frac{5-\sqrt{11}}{2}
Równanie jest teraz rozwiązane.
2x^{2}-10x+7=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
2x^{2}-10x+7-7=-7
Odejmij 7 od obu stron równania.
2x^{2}-10x=-7
Odjęcie 7 od tej samej wartości pozostawia wartość 0.
\frac{2x^{2}-10x}{2}=-\frac{7}{2}
Podziel obie strony przez 2.
x^{2}+\left(-\frac{10}{2}\right)x=-\frac{7}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
x^{2}-5x=-\frac{7}{2}
Podziel -10 przez 2.
x^{2}-5x+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}=-\frac{7}{2}+\left(-\frac{5}{2}\right)^{2}
Podziel -5, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{5}{2}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{5}{2} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=-\frac{7}{2}+\frac{25}{4}
Podnieś do kwadratu -\frac{5}{2}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}-5x+\frac{25}{4}=\frac{11}{4}
Dodaj -\frac{7}{2} do \frac{25}{4}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}=\frac{11}{4}
Współczynnik x^{2}-5x+\frac{25}{4}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{11}{4}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{5}{2}=\frac{\sqrt{11}}{2} x-\frac{5}{2}=-\frac{\sqrt{11}}{2}
Uprość.
x=\frac{\sqrt{11}+5}{2} x=\frac{5-\sqrt{11}}{2}
Dodaj \frac{5}{2} do obu stron równania.