Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2h^{2}-3h-18=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu -3.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-8\left(-18\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+144}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -18.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{153}}{2\times 2}
Dodaj 9 do 144.
h=\frac{-\left(-3\right)±3\sqrt{17}}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 153.
h=\frac{3±3\sqrt{17}}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -3 to 3.
h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
h=\frac{3\sqrt{17}+3}{4}
Teraz rozwiąż równanie h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 3 do 3\sqrt{17}.
h=\frac{3-3\sqrt{17}}{4}
Teraz rozwiąż równanie h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 3\sqrt{17} od 3.
2h^{2}-3h-18=2\left(h-\frac{3\sqrt{17}+3}{4}\right)\left(h-\frac{3-3\sqrt{17}}{4}\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość \frac{3+3\sqrt{17}}{4} za x_{1}, a wartość \frac{3-3\sqrt{17}}{4} za x_{2}.