Rozłóż na czynniki
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Oblicz
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Udostępnij
Skopiowano do schowka
p+q=-1 pq=2\left(-15\right)=-30
Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako 2a^{2}+pa+qa-15. Aby znaleźć p i q, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,-30 2,-15 3,-10 5,-6
Ponieważ pq jest wartością ujemną, p i q mają przeciwne znaki. Ponieważ p+q jest ujemne, liczba ujemna ma większą wartość bezwzględną niż dodatnia. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -30.
1-30=-29 2-15=-13 3-10=-7 5-6=-1
Oblicz sumę dla każdej pary.
p=-6 q=5
Rozwiązanie to para, która daje sumę -1.
\left(2a^{2}-6a\right)+\left(5a-15\right)
Przepisz 2a^{2}-a-15 jako \left(2a^{2}-6a\right)+\left(5a-15\right).
2a\left(a-3\right)+5\left(a-3\right)
2a w pierwszej i 5 w drugiej grupie.
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik a-3, używając właściwości rozdzielności.
2a^{2}-a-15=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-15\right)}}{2\times 2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-15\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+120}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -15.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{121}}{2\times 2}
Dodaj 1 do 120.
a=\frac{-\left(-1\right)±11}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 121.
a=\frac{1±11}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -1 to 1.
a=\frac{1±11}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
a=\frac{12}{4}
Teraz rozwiąż równanie a=\frac{1±11}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 1 do 11.
a=3
Podziel 12 przez 4.
a=-\frac{10}{4}
Teraz rozwiąż równanie a=\frac{1±11}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 11 od 1.
a=-\frac{5}{2}
Zredukuj ułamek \frac{-10}{4} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\left(a-\left(-\frac{5}{2}\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 3 za x_{1}, a wartość -\frac{5}{2} za x_{2}.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\left(a+\frac{5}{2}\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\times \frac{2a+5}{2}
Dodaj \frac{5}{2} do a, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
2a^{2}-a-15=\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 2 w 2 i 2.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}