Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2\left(a^{2}-4a+4\right)
Wyłącz przed nawias 2.
\left(a-2\right)^{2}
Rozważ a^{2}-4a+4. Użyj idealnie kwadratowej formuły, p^{2}-2pq+q^{2}=\left(p-q\right)^{2}, gdzie p=a i q=2.
2\left(a-2\right)^{2}
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
factor(2a^{2}-8a+8)
Ten trójmian ma postać kwadratu trójmianu, być może pomnożonego przez wspólny czynnik. Kwadraty trójmianów można faktoryzować, znajdując pierwiastki kwadratowe początkowych i końcowych czynników.
gcf(2,-8,8)=2
Znajdź największy wspólny dzielnik współczynników.
2\left(a^{2}-4a+4\right)
Wyłącz przed nawias 2.
\sqrt{4}=2
Znajdź pierwiastek kwadratowy końcowego czynnika 4.
2\left(a-2\right)^{2}
Kwadrat trójmianu to kwadrat dwumianu, który jest sumą lub różnicą pierwiastków kwadratowych początkowego i końcowego czynnika, ze znakiem określonym przez znak środkowego czynnika kwadratu trójmianu.
2a^{2}-8a+8=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 2\times 8}}{2\times 2}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 2\times 8}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu -8.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-8\times 8}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-64}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez 8.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{0}}{2\times 2}
Dodaj 64 do -64.
a=\frac{-\left(-8\right)±0}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 0.
a=\frac{8±0}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -8 to 8.
a=\frac{8±0}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
2a^{2}-8a+8=2\left(a-2\right)\left(a-2\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 2 za x_{1}, a wartość 2 za x_{2}.