Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x (complex solution)
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

8x^{2}+7x+60=0
Połącz 2x^{2} i 6x^{2}, aby uzyskać 8x^{2}.
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\times 8\times 60}}{2\times 8}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 8 do a, 7 do b i 60 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\times 8\times 60}}{2\times 8}
Podnieś do kwadratu 7.
x=\frac{-7±\sqrt{49-32\times 60}}{2\times 8}
Pomnóż -4 przez 8.
x=\frac{-7±\sqrt{49-1920}}{2\times 8}
Pomnóż -32 przez 60.
x=\frac{-7±\sqrt{-1871}}{2\times 8}
Dodaj 49 do -1920.
x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{2\times 8}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości -1871.
x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16}
Pomnóż 2 przez 8.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -7 do i\sqrt{1871}.
x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij i\sqrt{1871} od -7.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16} x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Równanie jest teraz rozwiązane.
8x^{2}+7x+60=0
Połącz 2x^{2} i 6x^{2}, aby uzyskać 8x^{2}.
8x^{2}+7x=-60
Odejmij 60 od obu stron. Wynikiem odjęcia dowolnej wartości od zera jest negacja tej wartości.
\frac{8x^{2}+7x}{8}=-\frac{60}{8}
Podziel obie strony przez 8.
x^{2}+\frac{7}{8}x=-\frac{60}{8}
Dzielenie przez 8 cofa mnożenie przez 8.
x^{2}+\frac{7}{8}x=-\frac{15}{2}
Zredukuj ułamek \frac{-60}{8} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 4.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\left(\frac{7}{16}\right)^{2}=-\frac{15}{2}+\left(\frac{7}{16}\right)^{2}
Podziel \frac{7}{8}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{7}{16}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{7}{16} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=-\frac{15}{2}+\frac{49}{256}
Podnieś do kwadratu \frac{7}{16}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=-\frac{1871}{256}
Dodaj -\frac{15}{2} do \frac{49}{256}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x+\frac{7}{16}\right)^{2}=-\frac{1871}{256}
Współczynnik x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{7}{16}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{1871}{256}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+\frac{7}{16}=\frac{\sqrt{1871}i}{16} x+\frac{7}{16}=-\frac{\sqrt{1871}i}{16}
Uprość.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16} x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Odejmij \frac{7}{16} od obu stron równania.