Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2x^{2}=9-3
Odejmij 3 od obu stron.
2x^{2}=6
Odejmij 3 od 9, aby uzyskać 6.
x^{2}=\frac{6}{2}
Podziel obie strony przez 2.
x^{2}=3
Podziel 6 przez 2, aby uzyskać 3.
x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
2x^{2}+3-9=0
Odejmij 9 od obu stron.
2x^{2}-6=0
Odejmij 9 od 3, aby uzyskać -6.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, 0 do b i -6 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu 0.
x=\frac{0±\sqrt{-8\left(-6\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
x=\frac{0±\sqrt{48}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -6.
x=\frac{0±4\sqrt{3}}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 48.
x=\frac{0±4\sqrt{3}}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
x=\sqrt{3}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{0±4\sqrt{3}}{4} dla operatora ± będącego plusem.
x=-\sqrt{3}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{0±4\sqrt{3}}{4} dla operatora ± będącego minusem.
x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3}
Równanie jest teraz rozwiązane.