Rozwiąż względem t
t = \frac{3}{2} = 1\frac{1}{2} = 1,5
Udostępnij
Skopiowano do schowka
\left(2\sqrt{4\left(t-1\right)}\right)^{2}=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Podnieś do kwadratu obie strony równania.
\left(2\sqrt{4t-4}\right)^{2}=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 4 przez t-1.
2^{2}\left(\sqrt{4t-4}\right)^{2}=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Rozwiń \left(2\sqrt{4t-4}\right)^{2}.
4\left(\sqrt{4t-4}\right)^{2}=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Podnieś 2 do potęgi 2, aby uzyskać 4.
4\left(4t-4\right)=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Podnieś \sqrt{4t-4} do potęgi 2, aby uzyskać 4t-4.
16t-16=\left(\sqrt{4\left(2t-1\right)}\right)^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 4 przez 4t-4.
16t-16=\left(\sqrt{8t-4}\right)^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 4 przez 2t-1.
16t-16=8t-4
Podnieś \sqrt{8t-4} do potęgi 2, aby uzyskać 8t-4.
16t-16-8t=-4
Odejmij 8t od obu stron.
8t-16=-4
Połącz 16t i -8t, aby uzyskać 8t.
8t=-4+16
Dodaj 16 do obu stron.
8t=12
Dodaj -4 i 16, aby uzyskać 12.
t=\frac{12}{8}
Podziel obie strony przez 8.
t=\frac{3}{2}
Zredukuj ułamek \frac{12}{8} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 4.
2\sqrt{4\left(\frac{3}{2}-1\right)}=\sqrt{4\left(2\times \frac{3}{2}-1\right)}
Podstaw \frac{3}{2} do t w równaniu: 2\sqrt{4\left(t-1\right)}=\sqrt{4\left(2t-1\right)}.
2\times 2^{\frac{1}{2}}=2\times 2^{\frac{1}{2}}
Uprość. Wartość t=\frac{3}{2} spełnia równanie.
t=\frac{3}{2}
Równanie 2\sqrt{4\left(t-1\right)}=\sqrt{4\left(2t-1\right)} ma unikatowe rozwiązanie.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}