Przejdź do głównej zawartości
Rozłóż na czynniki
Tick mark Image
Oblicz
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

6\left(3x^{2}-x\right)
Wyłącz przed nawias 6.
x\left(3x-1\right)
Rozważ 3x^{2}-x. Wyłącz przed nawias x.
6x\left(3x-1\right)
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
18x^{2}-6x=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}}}{2\times 18}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-\left(-6\right)±6}{2\times 18}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości \left(-6\right)^{2}.
x=\frac{6±6}{2\times 18}
Liczba przeciwna do -6 to 6.
x=\frac{6±6}{36}
Pomnóż 2 przez 18.
x=\frac{12}{36}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{6±6}{36} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 6 do 6.
x=\frac{1}{3}
Zredukuj ułamek \frac{12}{36} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 12.
x=\frac{0}{36}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{6±6}{36} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 6 od 6.
x=0
Podziel 0 przez 36.
18x^{2}-6x=18\left(x-\frac{1}{3}\right)x
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość \frac{1}{3} za x_{1}, a wartość 0 za x_{2}.
18x^{2}-6x=18\times \frac{3x-1}{3}x
Odejmij x od \frac{1}{3}, znajdując wspólny mianownik i odejmując liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
18x^{2}-6x=6\left(3x-1\right)x
Skróć największy wspólny dzielnik 3 w 18 i 3.