Rozłóż na czynniki
\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)
Oblicz
\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
a+b=23 ab=12\left(-24\right)=-288
Umożliwia Rozdzielnik wyrażenia przez grupowanie. Najpierw należy zapisać wyrażenie jako 12x^{2}+ax+bx-24. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,288 -2,144 -3,96 -4,72 -6,48 -8,36 -9,32 -12,24 -16,18
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -288.
-1+288=287 -2+144=142 -3+96=93 -4+72=68 -6+48=42 -8+36=28 -9+32=23 -12+24=12 -16+18=2
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-9 b=32
Rozwiązanie to para, która daje sumę 23.
\left(12x^{2}-9x\right)+\left(32x-24\right)
Przepisz 12x^{2}+23x-24 jako \left(12x^{2}-9x\right)+\left(32x-24\right).
3x\left(4x-3\right)+8\left(4x-3\right)
3x w pierwszej i 8 w drugiej grupie.
\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 4x-3, używając właściwości rozdzielności.
12x^{2}+23x-24=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-23±\sqrt{23^{2}-4\times 12\left(-24\right)}}{2\times 12}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-23±\sqrt{529-4\times 12\left(-24\right)}}{2\times 12}
Podnieś do kwadratu 23.
x=\frac{-23±\sqrt{529-48\left(-24\right)}}{2\times 12}
Pomnóż -4 przez 12.
x=\frac{-23±\sqrt{529+1152}}{2\times 12}
Pomnóż -48 przez -24.
x=\frac{-23±\sqrt{1681}}{2\times 12}
Dodaj 529 do 1152.
x=\frac{-23±41}{2\times 12}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 1681.
x=\frac{-23±41}{24}
Pomnóż 2 przez 12.
x=\frac{18}{24}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-23±41}{24} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -23 do 41.
x=\frac{3}{4}
Zredukuj ułamek \frac{18}{24} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 6.
x=-\frac{64}{24}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-23±41}{24} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 41 od -23.
x=-\frac{8}{3}
Zredukuj ułamek \frac{-64}{24} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 8.
12x^{2}+23x-24=12\left(x-\frac{3}{4}\right)\left(x-\left(-\frac{8}{3}\right)\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość \frac{3}{4} za x_{1}, a wartość -\frac{8}{3} za x_{2}.
12x^{2}+23x-24=12\left(x-\frac{3}{4}\right)\left(x+\frac{8}{3}\right)
Uprość wszystkie wyrażenia w postaci p-\left(-q\right) do postaci p+q.
12x^{2}+23x-24=12\times \frac{4x-3}{4}\left(x+\frac{8}{3}\right)
Odejmij x od \frac{3}{4}, znajdując wspólny mianownik i odejmując liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
12x^{2}+23x-24=12\times \frac{4x-3}{4}\times \frac{3x+8}{3}
Dodaj \frac{8}{3} do x, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
12x^{2}+23x-24=12\times \frac{\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)}{4\times 3}
Pomnóż \frac{4x-3}{4} przez \frac{3x+8}{3}, mnożąc oba liczniki i oba mianowniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
12x^{2}+23x-24=12\times \frac{\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)}{12}
Pomnóż 4 przez 3.
12x^{2}+23x-24=\left(4x-3\right)\left(3x+8\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 12 w 12 i 12.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}