Rozłóż na czynniki
6r\left(2-3r\right)
Oblicz
6r\left(2-3r\right)
Udostępnij
Skopiowano do schowka
6\left(2r-3r^{2}\right)
Wyłącz przed nawias 6.
r\left(2-3r\right)
Rozważ 2r-3r^{2}. Wyłącz przed nawias r.
6r\left(-3r+2\right)
Przepisz całe wyrażenie rozłożone na czynniki.
-18r^{2}+12r=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
r=\frac{-12±\sqrt{12^{2}}}{2\left(-18\right)}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
r=\frac{-12±12}{2\left(-18\right)}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 12^{2}.
r=\frac{-12±12}{-36}
Pomnóż 2 przez -18.
r=\frac{0}{-36}
Teraz rozwiąż równanie r=\frac{-12±12}{-36} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -12 do 12.
r=0
Podziel 0 przez -36.
r=-\frac{24}{-36}
Teraz rozwiąż równanie r=\frac{-12±12}{-36} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 12 od -12.
r=\frac{2}{3}
Zredukuj ułamek \frac{-24}{-36} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 12.
-18r^{2}+12r=-18r\left(r-\frac{2}{3}\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 0 za x_{1}, a wartość \frac{2}{3} za x_{2}.
-18r^{2}+12r=-18r\times \frac{-3r+2}{-3}
Odejmij r od \frac{2}{3}, znajdując wspólny mianownik i odejmując liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
-18r^{2}+12r=6r\left(-3r+2\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 3 w -18 i -3.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}