Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem a (complex solution)
Tick mark Image
Rozwiąż względem a
Tick mark Image
Rozwiąż względem b
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

-ax=b+c
Zmień kolejność czynników.
\left(-x\right)a=b+c
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(-x\right)a}{-x}=\frac{b+c}{-x}
Podziel obie strony przez -x.
a=\frac{b+c}{-x}
Dzielenie przez -x cofa mnożenie przez -x.
a=-\frac{b+c}{x}
Podziel b+c przez -x.
-ax=b+c
Zmień kolejność czynników.
\left(-x\right)a=b+c
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(-x\right)a}{-x}=\frac{b+c}{-x}
Podziel obie strony przez -x.
a=\frac{b+c}{-x}
Dzielenie przez -x cofa mnożenie przez -x.
a=-\frac{b+c}{x}
Podziel b+c przez -x.
b+c=\left(-a\right)x
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
b=\left(-a\right)x-c
Odejmij c od obu stron.
b=-ax-c
Zmień kolejność czynników.