Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem c
Tick mark Image
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

-3xc+3x^{2}=6e\left(2x-c\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć -3x przez c-x.
-3xc+3x^{2}=12ex-6ec
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 6e przez 2x-c.
-3xc+3x^{2}+6ec=12ex
Dodaj 6ec do obu stron.
-3xc+6ec=12ex-3x^{2}
Odejmij 3x^{2} od obu stron.
\left(-3x+6e\right)c=12ex-3x^{2}
Połącz wszystkie czynniki zawierające c.
\left(6e-3x\right)c=12ex-3x^{2}
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(6e-3x\right)c}{6e-3x}=\frac{3x\left(4e-x\right)}{6e-3x}
Podziel obie strony przez -3x+6e.
c=\frac{3x\left(4e-x\right)}{6e-3x}
Dzielenie przez -3x+6e cofa mnożenie przez -3x+6e.
c=\frac{x\left(4e-x\right)}{2e-x}
Podziel 3x\left(4e-x\right) przez -3x+6e.