Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozważ \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Mnożenie można przekształcić w różnicę kwadratów, stosując regułę: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Podnieś do kwadratu 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozwiń \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Podnieś 3 do potęgi 2, aby uzyskać 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Połącz x^{2} i 9x^{2}, aby uzyskać 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Odejmij 64 od 9, aby uzyskać -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Dodaj -55 i 1, aby uzyskać -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x przez x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3 przez x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Odejmij 3x^{2} od obu stron.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Połącz 10x^{2} i -3x^{2}, aby uzyskać 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Odejmij 9x od obu stron.
7x^{2}-3x-54=18
Połącz 6x i -9x, aby uzyskać -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Odejmij 18 od obu stron.
7x^{2}-3x-72=0
Odejmij 18 od -54, aby uzyskać -72.
a+b=-3 ab=7\left(-72\right)=-504
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: 7x^{2}+ax+bx-72. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,-504 2,-252 3,-168 4,-126 6,-84 7,-72 8,-63 9,-56 12,-42 14,-36 18,-28 21,-24
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest ujemne, liczba ujemna ma większą wartość bezwzględną niż dodatnia. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -504.
1-504=-503 2-252=-250 3-168=-165 4-126=-122 6-84=-78 7-72=-65 8-63=-55 9-56=-47 12-42=-30 14-36=-22 18-28=-10 21-24=-3
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-24 b=21
Rozwiązanie to para, która daje sumę -3.
\left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right)
Przepisz 7x^{2}-3x-72 jako \left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right).
x\left(7x-24\right)+3\left(7x-24\right)
x w pierwszej i 3 w drugiej grupie.
\left(7x-24\right)\left(x+3\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 7x-24, używając właściwości rozdzielności.
x=\frac{24}{7} x=-3
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: 7x-24=0 i x+3=0.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozważ \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Mnożenie można przekształcić w różnicę kwadratów, stosując regułę: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Podnieś do kwadratu 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozwiń \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Podnieś 3 do potęgi 2, aby uzyskać 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Połącz x^{2} i 9x^{2}, aby uzyskać 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Odejmij 64 od 9, aby uzyskać -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Dodaj -55 i 1, aby uzyskać -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x przez x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3 przez x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Odejmij 3x^{2} od obu stron.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Połącz 10x^{2} i -3x^{2}, aby uzyskać 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Odejmij 9x od obu stron.
7x^{2}-3x-54=18
Połącz 6x i -9x, aby uzyskać -3x.
7x^{2}-3x-54-18=0
Odejmij 18 od obu stron.
7x^{2}-3x-72=0
Odejmij 18 od -54, aby uzyskać -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 7 do a, -3 do b i -72 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Podnieś do kwadratu -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-28\left(-72\right)}}{2\times 7}
Pomnóż -4 przez 7.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+2016}}{2\times 7}
Pomnóż -28 przez -72.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{2025}}{2\times 7}
Dodaj 9 do 2016.
x=\frac{-\left(-3\right)±45}{2\times 7}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 2025.
x=\frac{3±45}{2\times 7}
Liczba przeciwna do -3 to 3.
x=\frac{3±45}{14}
Pomnóż 2 przez 7.
x=\frac{48}{14}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{3±45}{14} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 3 do 45.
x=\frac{24}{7}
Zredukuj ułamek \frac{48}{14} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
x=-\frac{42}{14}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{3±45}{14} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 45 od 3.
x=-3
Podziel -42 przez 14.
x=\frac{24}{7} x=-3
Równanie jest teraz rozwiązane.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozważ \left(3x-8\right)\left(3x+8\right). Mnożenie można przekształcić w różnicę kwadratów, stosując regułę: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Podnieś do kwadratu 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Rozwiń \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Podnieś 3 do potęgi 2, aby uzyskać 9.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Połącz x^{2} i 9x^{2}, aby uzyskać 10x^{2}.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Odejmij 64 od 9, aby uzyskać -55.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Dodaj -55 i 1, aby uzyskać -54.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x przez x+3.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3 przez x^{2}+3x+6.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Odejmij 3x^{2} od obu stron.
7x^{2}+6x-54=9x+18
Połącz 10x^{2} i -3x^{2}, aby uzyskać 7x^{2}.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Odejmij 9x od obu stron.
7x^{2}-3x-54=18
Połącz 6x i -9x, aby uzyskać -3x.
7x^{2}-3x=18+54
Dodaj 54 do obu stron.
7x^{2}-3x=72
Dodaj 18 i 54, aby uzyskać 72.
\frac{7x^{2}-3x}{7}=\frac{72}{7}
Podziel obie strony przez 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x=\frac{72}{7}
Dzielenie przez 7 cofa mnożenie przez 7.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{72}{7}+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}
Podziel -\frac{3}{7}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{3}{14}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{3}{14} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{72}{7}+\frac{9}{196}
Podnieś do kwadratu -\frac{3}{14}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{2025}{196}
Dodaj \frac{72}{7} do \frac{9}{196}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{2025}{196}
Współczynnik x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2025}{196}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{3}{14}=\frac{45}{14} x-\frac{3}{14}=-\frac{45}{14}
Uprość.
x=\frac{24}{7} x=-3
Dodaj \frac{3}{14} do obu stron równania.