Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem b
Tick mark Image
Rozwiąż względem a
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

ia^{2}-ib+2abj=3i+4j
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć a^{2}-b przez i.
-ib+2abj=3i+4j-ia^{2}
Odejmij ia^{2} od obu stron.
2abj-ib=-ia^{2}+4j+3i
Zmień kolejność czynników.
\left(2aj-i\right)b=-ia^{2}+4j+3i
Połącz wszystkie czynniki zawierające b.
\left(2aj-i\right)b=3i+4j-ia^{2}
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(2aj-i\right)b}{2aj-i}=\frac{3i+4j-ia^{2}}{2aj-i}
Podziel obie strony przez -i+2aj.
b=\frac{3i+4j-ia^{2}}{2aj-i}
Dzielenie przez -i+2aj cofa mnożenie przez -i+2aj.