Rozwiąż względem x
x=-14
x=11
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
x^{2}+6x+9+x^{2}=317
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
2x^{2}+6x+9=317
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
2x^{2}+6x+9-317=0
Odejmij 317 od obu stron.
2x^{2}+6x-308=0
Odejmij 317 od 9, aby uzyskać -308.
x^{2}+3x-154=0
Podziel obie strony przez 2.
a+b=3 ab=1\left(-154\right)=-154
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: x^{2}+ax+bx-154. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,154 -2,77 -7,22 -11,14
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -154.
-1+154=153 -2+77=75 -7+22=15 -11+14=3
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-11 b=14
Rozwiązanie to para, która daje sumę 3.
\left(x^{2}-11x\right)+\left(14x-154\right)
Przepisz x^{2}+3x-154 jako \left(x^{2}-11x\right)+\left(14x-154\right).
x\left(x-11\right)+14\left(x-11\right)
x w pierwszej i 14 w drugiej grupie.
\left(x-11\right)\left(x+14\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik x-11, używając właściwości rozdzielności.
x=11 x=-14
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: x-11=0 i x+14=0.
x^{2}+6x+9+x^{2}=317
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
2x^{2}+6x+9=317
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
2x^{2}+6x+9-317=0
Odejmij 317 od obu stron.
2x^{2}+6x-308=0
Odejmij 317 od 9, aby uzyskać -308.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 2\left(-308\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, 6 do b i -308 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 2\left(-308\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36-8\left(-308\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
x=\frac{-6±\sqrt{36+2464}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -308.
x=\frac{-6±\sqrt{2500}}{2\times 2}
Dodaj 36 do 2464.
x=\frac{-6±50}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 2500.
x=\frac{-6±50}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
x=\frac{44}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6±50}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -6 do 50.
x=11
Podziel 44 przez 4.
x=-\frac{56}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-6±50}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 50 od -6.
x=-14
Podziel -56 przez 4.
x=11 x=-14
Równanie jest teraz rozwiązane.
x^{2}+6x+9+x^{2}=317
Użyj dwumianu Newtona \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(x+3\right)^{2}.
2x^{2}+6x+9=317
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
2x^{2}+6x=317-9
Odejmij 9 od obu stron.
2x^{2}+6x=308
Odejmij 9 od 317, aby uzyskać 308.
\frac{2x^{2}+6x}{2}=\frac{308}{2}
Podziel obie strony przez 2.
x^{2}+\frac{6}{2}x=\frac{308}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
x^{2}+3x=\frac{308}{2}
Podziel 6 przez 2.
x^{2}+3x=154
Podziel 308 przez 2.
x^{2}+3x+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=154+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Podziel 3, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{3}{2}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{3}{2} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=154+\frac{9}{4}
Podnieś do kwadratu \frac{3}{2}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{625}{4}
Dodaj 154 do \frac{9}{4}.
\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{625}{4}
Współczynnik x^{2}+3x+\frac{9}{4}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{625}{4}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x+\frac{3}{2}=\frac{25}{2} x+\frac{3}{2}=-\frac{25}{2}
Uprość.
x=11 x=-14
Odejmij \frac{3}{2} od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}