Rozwiąż względem x
x=\frac{1}{4}=0,25
x=0
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
\left(\sqrt{15x^{2}}\right)^{2}=\left(\sqrt{4-\left(2-x\right)^{2}}\right)^{2}
Podnieś do kwadratu obie strony równania.
15x^{2}=\left(\sqrt{4-\left(2-x\right)^{2}}\right)^{2}
Podnieś \sqrt{15x^{2}} do potęgi 2, aby uzyskać 15x^{2}.
15x^{2}=\left(\sqrt{4-\left(4-4x+x^{2}\right)}\right)^{2}
Użyj dwumianu Newtona \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, aby rozwinąć równanie \left(2-x\right)^{2}.
15x^{2}=\left(\sqrt{4-4+4x-x^{2}}\right)^{2}
Aby znaleźć wartość przeciwną do 4-4x+x^{2}, znajdź wartość przeciwną każdego czynnika.
15x^{2}=\left(\sqrt{4x-x^{2}}\right)^{2}
Odejmij 4 od 4, aby uzyskać 0.
15x^{2}=4x-x^{2}
Podnieś \sqrt{4x-x^{2}} do potęgi 2, aby uzyskać 4x-x^{2}.
15x^{2}-4x=-x^{2}
Odejmij 4x od obu stron.
15x^{2}-4x+x^{2}=0
Dodaj x^{2} do obu stron.
16x^{2}-4x=0
Połącz 15x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 16x^{2}.
x\left(16x-4\right)=0
Wyłącz przed nawias x.
x=0 x=\frac{1}{4}
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: x=0 i 16x-4=0.
\sqrt{15\times 0^{2}}=\sqrt{4-\left(2-0\right)^{2}}
Podstaw 0 do x w równaniu: \sqrt{15x^{2}}=\sqrt{4-\left(2-x\right)^{2}}.
0=0
Uprość. Wartość x=0 spełnia równanie.
\sqrt{15\times \left(\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{4-\left(2-\frac{1}{4}\right)^{2}}
Podstaw \frac{1}{4} do x w równaniu: \sqrt{15x^{2}}=\sqrt{4-\left(2-x\right)^{2}}.
\frac{1}{4}\times 15^{\frac{1}{2}}=\frac{1}{4}\times 15^{\frac{1}{2}}
Uprość. Wartość x=\frac{1}{4} spełnia równanie.
x=0 x=\frac{1}{4}
Lista wszystkich rozwiązań równania \sqrt{15x^{2}}=\sqrt{4-\left(2-x\right)^{2}}.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}