Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

2\times 3=2x+6+\left(x-3\right)x
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez 2\left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x^{2}-9,x-3,2x+6).
6=2x+6+\left(x-3\right)x
Pomnóż 2 przez 3, aby uzyskać 6.
6=2x+6+x^{2}-3x
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
6=-x+6+x^{2}
Połącz 2x i -3x, aby uzyskać -x.
-x+6+x^{2}=6
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
-x+6+x^{2}-6=0
Odejmij 6 od obu stron.
-x+x^{2}=0
Odejmij 6 od 6, aby uzyskać 0.
x\left(-1+x\right)=0
Wyłącz przed nawias x.
x=0 x=1
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: x=0 i -1+x=0.
2\times 3=2x+6+\left(x-3\right)x
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez 2\left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x^{2}-9,x-3,2x+6).
6=2x+6+\left(x-3\right)x
Pomnóż 2 przez 3, aby uzyskać 6.
6=2x+6+x^{2}-3x
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
6=-x+6+x^{2}
Połącz 2x i -3x, aby uzyskać -x.
-x+6+x^{2}=6
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
-x+6+x^{2}-6=0
Odejmij 6 od obu stron.
-x+x^{2}=0
Odejmij 6 od 6, aby uzyskać 0.
x^{2}-x=0
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1}}{2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 1 do a, -1 do b i 0 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±1}{2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 1.
x=\frac{1±1}{2}
Liczba przeciwna do -1 to 1.
x=\frac{2}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{1±1}{2} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 1 do 1.
x=1
Podziel 2 przez 2.
x=\frac{0}{2}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{1±1}{2} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 1 od 1.
x=0
Podziel 0 przez 2.
x=1 x=0
Równanie jest teraz rozwiązane.
2\times 3=2x+6+\left(x-3\right)x
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez 2\left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x^{2}-9,x-3,2x+6).
6=2x+6+\left(x-3\right)x
Pomnóż 2 przez 3, aby uzyskać 6.
6=2x+6+x^{2}-3x
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
6=-x+6+x^{2}
Połącz 2x i -3x, aby uzyskać -x.
-x+6+x^{2}=6
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
-x+6+x^{2}-6=0
Odejmij 6 od obu stron.
-x+x^{2}=0
Odejmij 6 od 6, aby uzyskać 0.
x^{2}-x=0
Równania kwadratowe takie jak to można rozwiązywać przez dopełnianie do kwadratu. Aby można było dopełnić do kwadratu, równanie musi mieć postać x^{2}+bx=c.
x^{2}-x+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}=\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}
Podziel -1, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{1}{2}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{1}{2} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=\frac{1}{4}
Podnieś do kwadratu -\frac{1}{2}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{1}{4}
Współczynnik x^{2}-x+\frac{1}{4}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{4}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{1}{2}=\frac{1}{2} x-\frac{1}{2}=-\frac{1}{2}
Uprość.
x=1 x=0
Dodaj \frac{1}{2} do obu stron równania.