Rozwiąż względem x
x=-2-\frac{6}{y}
y\neq 0
Rozwiąż względem y
y=-\frac{6}{x+2}
x\neq -2
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
2\left(y-xy\right)=3\left(4+2y\right)
Pomnóż obie strony równania przez 6 (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 3,-2).
2y-2yx=3\left(4+2y\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez y-xy.
2y-2yx=12+6y
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3 przez 4+2y.
-2yx=12+6y-2y
Odejmij 2y od obu stron.
-2yx=12+4y
Połącz 6y i -2y, aby uzyskać 4y.
\left(-2y\right)x=4y+12
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(-2y\right)x}{-2y}=\frac{4y+12}{-2y}
Podziel obie strony przez -2y.
x=\frac{4y+12}{-2y}
Dzielenie przez -2y cofa mnożenie przez -2y.
x=-2-\frac{6}{y}
Podziel 12+4y przez -2y.
2\left(y-xy\right)=3\left(4+2y\right)
Pomnóż obie strony równania przez 6 (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 3,-2).
2y-2yx=3\left(4+2y\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez y-xy.
2y-2yx=12+6y
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 3 przez 4+2y.
2y-2yx-6y=12
Odejmij 6y od obu stron.
-4y-2yx=12
Połącz 2y i -6y, aby uzyskać -4y.
\left(-4-2x\right)y=12
Połącz wszystkie czynniki zawierające y.
\left(-2x-4\right)y=12
Równanie jest w postaci standardowej.
\frac{\left(-2x-4\right)y}{-2x-4}=\frac{12}{-2x-4}
Podziel obie strony przez -4-2x.
y=\frac{12}{-2x-4}
Dzielenie przez -4-2x cofa mnożenie przez -4-2x.
y=-\frac{6}{x+2}
Podziel 12 przez -4-2x.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}