Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem x
Tick mark Image
Rozwiąż względem y
Tick mark Image
Wykres

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

\frac{y+5}{-2}=\frac{x-4}{5-4}
Dodaj -7 i 5, aby uzyskać -2.
\frac{-y-5}{2}=\frac{x-4}{5-4}
Pomnóż licznik i mianownik przez -1.
\frac{-y-5}{2}=\frac{x-4}{1}
Odejmij 4 od 5, aby uzyskać 1.
\frac{-y-5}{2}=x-4
Wynikiem dzielenia liczby przez jeden jest ta sama liczba.
-\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}=x-4
Podziel każdy czynnik wyrażenia -y-5 przez 2, aby uzyskać -\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}.
x-4=-\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}
Zamień strony, aby wszystkie czynniki zmienne występowały po lewej stronie.
x=-\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}+4
Dodaj 4 do obu stron.
x=-\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}
Dodaj -\frac{5}{2} i 4, aby uzyskać \frac{3}{2}.
\frac{y+5}{-2}=\frac{x-4}{5-4}
Dodaj -7 i 5, aby uzyskać -2.
\frac{-y-5}{2}=\frac{x-4}{5-4}
Pomnóż licznik i mianownik przez -1.
\frac{-y-5}{2}=\frac{x-4}{1}
Odejmij 4 od 5, aby uzyskać 1.
\frac{-y-5}{2}=x-4
Wynikiem dzielenia liczby przez jeden jest ta sama liczba.
-\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}=x-4
Podziel każdy czynnik wyrażenia -y-5 przez 2, aby uzyskać -\frac{1}{2}y-\frac{5}{2}.
-\frac{1}{2}y=x-4+\frac{5}{2}
Dodaj \frac{5}{2} do obu stron.
-\frac{1}{2}y=x-\frac{3}{2}
Dodaj -4 i \frac{5}{2}, aby uzyskać -\frac{3}{2}.
\frac{-\frac{1}{2}y}{-\frac{1}{2}}=\frac{x-\frac{3}{2}}{-\frac{1}{2}}
Pomnóż obie strony przez -2.
y=\frac{x-\frac{3}{2}}{-\frac{1}{2}}
Dzielenie przez -\frac{1}{2} cofa mnożenie przez -\frac{1}{2}.
y=3-2x
Podziel x-\frac{3}{2} przez -\frac{1}{2}, mnożąc x-\frac{3}{2} przez odwrotność -\frac{1}{2}.