Rozwiąż względem x
x = \frac{15}{2} = 7\frac{1}{2} = 7,5
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
\left(x-3\right)x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez \left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x+3,x-3,9-x^{2}).
x^{2}-3x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
x^{2}-3x=6x+18+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x+3 przez 6.
x^{2}-3x=6x+45-x^{2}
Dodaj 18 i 27, aby uzyskać 45.
x^{2}-3x-6x=45-x^{2}
Odejmij 6x od obu stron.
x^{2}-9x=45-x^{2}
Połącz -3x i -6x, aby uzyskać -9x.
x^{2}-9x-45=-x^{2}
Odejmij 45 od obu stron.
x^{2}-9x-45+x^{2}=0
Dodaj x^{2} do obu stron.
2x^{2}-9x-45=0
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
a+b=-9 ab=2\left(-45\right)=-90
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: 2x^{2}+ax+bx-45. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
1,-90 2,-45 3,-30 5,-18 6,-15 9,-10
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest ujemne, liczba ujemna ma większą wartość bezwzględną niż dodatnia. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -90.
1-90=-89 2-45=-43 3-30=-27 5-18=-13 6-15=-9 9-10=-1
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-15 b=6
Rozwiązanie to para, która daje sumę -9.
\left(2x^{2}-15x\right)+\left(6x-45\right)
Przepisz 2x^{2}-9x-45 jako \left(2x^{2}-15x\right)+\left(6x-45\right).
x\left(2x-15\right)+3\left(2x-15\right)
x w pierwszej i 3 w drugiej grupie.
\left(2x-15\right)\left(x+3\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik 2x-15, używając właściwości rozdzielności.
x=\frac{15}{2} x=-3
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: 2x-15=0 i x+3=0.
x=\frac{15}{2}
Zmienna x nie może być równa -3.
\left(x-3\right)x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez \left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x+3,x-3,9-x^{2}).
x^{2}-3x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
x^{2}-3x=6x+18+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x+3 przez 6.
x^{2}-3x=6x+45-x^{2}
Dodaj 18 i 27, aby uzyskać 45.
x^{2}-3x-6x=45-x^{2}
Odejmij 6x od obu stron.
x^{2}-9x=45-x^{2}
Połącz -3x i -6x, aby uzyskać -9x.
x^{2}-9x-45=-x^{2}
Odejmij 45 od obu stron.
x^{2}-9x-45+x^{2}=0
Dodaj x^{2} do obu stron.
2x^{2}-9x-45=0
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\times 2\left(-45\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, -9 do b i -45 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\times 2\left(-45\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu -9.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-8\left(-45\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+360}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -45.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{441}}{2\times 2}
Dodaj 81 do 360.
x=\frac{-\left(-9\right)±21}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 441.
x=\frac{9±21}{2\times 2}
Liczba przeciwna do -9 to 9.
x=\frac{9±21}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
x=\frac{30}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{9±21}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj 9 do 21.
x=\frac{15}{2}
Zredukuj ułamek \frac{30}{4} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
x=-\frac{12}{4}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{9±21}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 21 od 9.
x=-3
Podziel -12 przez 4.
x=\frac{15}{2} x=-3
Równanie jest teraz rozwiązane.
x=\frac{15}{2}
Zmienna x nie może być równa -3.
\left(x-3\right)x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Zmienna x nie może być równa żadnej z wartości -3,3, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez \left(x-3\right)\left(x+3\right) (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości x+3,x-3,9-x^{2}).
x^{2}-3x=\left(x+3\right)\times 6+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x-3 przez x.
x^{2}-3x=6x+18+27-x^{2}
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć x+3 przez 6.
x^{2}-3x=6x+45-x^{2}
Dodaj 18 i 27, aby uzyskać 45.
x^{2}-3x-6x=45-x^{2}
Odejmij 6x od obu stron.
x^{2}-9x=45-x^{2}
Połącz -3x i -6x, aby uzyskać -9x.
x^{2}-9x+x^{2}=45
Dodaj x^{2} do obu stron.
2x^{2}-9x=45
Połącz x^{2} i x^{2}, aby uzyskać 2x^{2}.
\frac{2x^{2}-9x}{2}=\frac{45}{2}
Podziel obie strony przez 2.
x^{2}-\frac{9}{2}x=\frac{45}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\left(-\frac{9}{4}\right)^{2}=\frac{45}{2}+\left(-\frac{9}{4}\right)^{2}
Podziel -\frac{9}{2}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać -\frac{9}{4}. Następnie Dodaj kwadrat -\frac{9}{4} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16}=\frac{45}{2}+\frac{81}{16}
Podnieś do kwadratu -\frac{9}{4}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16}=\frac{441}{16}
Dodaj \frac{45}{2} do \frac{81}{16}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(x-\frac{9}{4}\right)^{2}=\frac{441}{16}
Współczynnik x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{441}{16}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
x-\frac{9}{4}=\frac{21}{4} x-\frac{9}{4}=-\frac{21}{4}
Uprość.
x=\frac{15}{2} x=-3
Dodaj \frac{9}{4} do obu stron równania.
x=\frac{15}{2}
Zmienna x nie może być równa -3.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}