Rozwiąż względem t
t = -\frac{7}{2} = -3\frac{1}{2} = -3,5
t=1
Quiz
Polynomial
5 działań(-nia) podobnych(-ne) do:
\frac { t ^ { 2 } + 3 t } { 2 } = \frac { t + 7 } { 4 }
Udostępnij
Skopiowano do schowka
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Pomnóż obie strony równania przez 4 (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 2,4).
2t^{2}+6t=t+7
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Odejmij t od obu stron.
2t^{2}+5t=7
Połącz 6t i -t, aby uzyskać 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Odejmij 7 od obu stron.
a+b=5 ab=2\left(-7\right)=-14
Aby rozwiązać równanie, rozłóż na czynniki lewą stronę przez grupowanie. Najpierw należy zapisać ponownie lewą stronę jako: 2t^{2}+at+bt-7. Aby znaleźć a i b, skonfiguruj system do rozwiązania.
-1,14 -2,7
Ponieważ ab jest wartością ujemną, a i b mają przeciwne znaki. Ponieważ a+b jest dodatnie, liczba dodatnia ma większą wartość bezwzględną niż ujemna. Lista wszystkich takich par liczb całkowitych, które dają iloczyn -14.
-1+14=13 -2+7=5
Oblicz sumę dla każdej pary.
a=-2 b=7
Rozwiązanie to para, która daje sumę 5.
\left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right)
Przepisz 2t^{2}+5t-7 jako \left(2t^{2}-2t\right)+\left(7t-7\right).
2t\left(t-1\right)+7\left(t-1\right)
2t w pierwszej i 7 w drugiej grupie.
\left(t-1\right)\left(2t+7\right)
Wyłącz przed nawias wspólny czynnik t-1, używając właściwości rozdzielności.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Aby znaleźć rozwiązania równań, rozwiąż: t-1=0 i 2t+7=0.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Pomnóż obie strony równania przez 4 (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 2,4).
2t^{2}+6t=t+7
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Odejmij t od obu stron.
2t^{2}+5t=7
Połącz 6t i -t, aby uzyskać 5t.
2t^{2}+5t-7=0
Odejmij 7 od obu stron.
t=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
To równanie ma postać standardową: ax^{2}+bx+c=0. Podstaw 2 do a, 5 do b i -7 do c w formule kwadratowej \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
t=\frac{-5±\sqrt{25-4\times 2\left(-7\right)}}{2\times 2}
Podnieś do kwadratu 5.
t=\frac{-5±\sqrt{25-8\left(-7\right)}}{2\times 2}
Pomnóż -4 przez 2.
t=\frac{-5±\sqrt{25+56}}{2\times 2}
Pomnóż -8 przez -7.
t=\frac{-5±\sqrt{81}}{2\times 2}
Dodaj 25 do 56.
t=\frac{-5±9}{2\times 2}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 81.
t=\frac{-5±9}{4}
Pomnóż 2 przez 2.
t=\frac{4}{4}
Teraz rozwiąż równanie t=\frac{-5±9}{4} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -5 do 9.
t=1
Podziel 4 przez 4.
t=-\frac{14}{4}
Teraz rozwiąż równanie t=\frac{-5±9}{4} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 9 od -5.
t=-\frac{7}{2}
Zredukuj ułamek \frac{-14}{4} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Równanie jest teraz rozwiązane.
2\left(t^{2}+3t\right)=t+7
Pomnóż obie strony równania przez 4 (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 2,4).
2t^{2}+6t=t+7
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć 2 przez t^{2}+3t.
2t^{2}+6t-t=7
Odejmij t od obu stron.
2t^{2}+5t=7
Połącz 6t i -t, aby uzyskać 5t.
\frac{2t^{2}+5t}{2}=\frac{7}{2}
Podziel obie strony przez 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t=\frac{7}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{7}{2}+\left(\frac{5}{4}\right)^{2}
Podziel \frac{5}{2}, współczynnik x terminu, 2, aby uzyskać \frac{5}{4}. Następnie Dodaj kwadrat \frac{5}{4} do obu stron równania. Ten krok powoduje, że lewa strona równania jest doskonałym kwadratem.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{7}{2}+\frac{25}{16}
Podnieś do kwadratu \frac{5}{4}, podnosząc do kwadratu licznik i mianownik ułamka.
t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}=\frac{81}{16}
Dodaj \frac{7}{2} do \frac{25}{16}, znajdując wspólny mianownik i dodając liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}=\frac{81}{16}
Współczynnik t^{2}+\frac{5}{2}t+\frac{25}{16}. Ogólnie rzecz biorąc, gdy x^{2}+bx+c jest idealny kwadrat, zawsze może być uwzględniany jako \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(t+\frac{5}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{16}}
Oblicz pierwiastek kwadratowy obu stron równania.
t+\frac{5}{4}=\frac{9}{4} t+\frac{5}{4}=-\frac{9}{4}
Uprość.
t=1 t=-\frac{7}{2}
Odejmij \frac{5}{4} od obu stron równania.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}