Przejdź do głównej zawartości
Rozwiąż względem a
Tick mark Image
Rozwiąż względem b (complex solution)
Tick mark Image
Rozwiąż względem b
Tick mark Image

Podobne zadania z wyszukiwania w sieci web

Udostępnij

a\left(a+1\right)=a\left(a-1\right)+b\left(b+1\right)
Zmienna a nie może być równa 0, ponieważ nie zdefiniowano dzielenia przez zero. Pomnóż obie strony równania przez ab (najmniejsza wspólna wielokrotność wartości b,a).
a^{2}+a=a\left(a-1\right)+b\left(b+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć a przez a+1.
a^{2}+a=a^{2}-a+b\left(b+1\right)
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć a przez a-1.
a^{2}+a=a^{2}-a+b^{2}+b
Użyj właściwości rozdzielności, aby pomnożyć b przez b+1.
a^{2}+a-a^{2}=-a+b^{2}+b
Odejmij a^{2} od obu stron.
a=-a+b^{2}+b
Połącz a^{2} i -a^{2}, aby uzyskać 0.
a+a=b^{2}+b
Dodaj a do obu stron.
2a=b^{2}+b
Połącz a i a, aby uzyskać 2a.
\frac{2a}{2}=\frac{b\left(b+1\right)}{2}
Podziel obie strony przez 2.
a=\frac{b\left(b+1\right)}{2}
Dzielenie przez 2 cofa mnożenie przez 2.
a=\frac{b\left(b+1\right)}{2}\text{, }a\neq 0
Zmienna a nie może być równa 0.