Sprawdź
fałsz
Udostępnij
Skopiowano do schowka
\frac{\left(3\times 4+1\right)\times 4}{4\left(2\times 4+1\right)}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Podziel \frac{3\times 4+1}{4} przez \frac{2\times 4+1}{4}, mnożąc \frac{3\times 4+1}{4} przez odwrotność \frac{2\times 4+1}{4}.
\frac{1+3\times 4}{1+2\times 4}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Skróć wartość 4 w liczniku i mianowniku.
\frac{1+12}{1+2\times 4}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Pomnóż 3 przez 4, aby uzyskać 12.
\frac{13}{1+2\times 4}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Dodaj 1 i 12, aby uzyskać 13.
\frac{13}{1+8}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Pomnóż 2 przez 4, aby uzyskać 8.
\frac{13}{9}=\frac{\frac{19\times 2+1}{2}}{\frac{11\times 4+1}{4}}
Dodaj 1 i 8, aby uzyskać 9.
\frac{13}{9}=\frac{\left(19\times 2+1\right)\times 4}{2\left(11\times 4+1\right)}
Podziel \frac{19\times 2+1}{2} przez \frac{11\times 4+1}{4}, mnożąc \frac{19\times 2+1}{2} przez odwrotność \frac{11\times 4+1}{4}.
\frac{13}{9}=\frac{2\left(1+2\times 19\right)}{1+4\times 11}
Skróć wartość 2 w liczniku i mianowniku.
\frac{13}{9}=\frac{2\left(1+38\right)}{1+4\times 11}
Pomnóż 2 przez 19, aby uzyskać 38.
\frac{13}{9}=\frac{2\times 39}{1+4\times 11}
Dodaj 1 i 38, aby uzyskać 39.
\frac{13}{9}=\frac{78}{1+4\times 11}
Pomnóż 2 przez 39, aby uzyskać 78.
\frac{13}{9}=\frac{78}{1+44}
Pomnóż 4 przez 11, aby uzyskać 44.
\frac{13}{9}=\frac{78}{45}
Dodaj 1 i 44, aby uzyskać 45.
\frac{13}{9}=\frac{26}{15}
Zredukuj ułamek \frac{78}{45} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 3.
\frac{65}{45}=\frac{78}{45}
Najmniejsza wspólna wielokrotność wartości 9 i 15 to 45. Przekonwertuj wartości \frac{13}{9} i \frac{26}{15} na ułamki z mianownikiem 45.
\text{false}
Porównaj wartości \frac{65}{45} i \frac{78}{45}.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}