Rozłóż na czynniki
x\left(11-3x\right)
Oblicz
x\left(11-3x\right)
Wykres
Udostępnij
Skopiowano do schowka
x\left(-3x+11\right)
Wyłącz przed nawias x.
-3x^{2}+11x=0
Wielomian kwadratowy można rozkładać na czynniki przy użyciu przekształcenia ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), gdzie x_{1} i x_{2} to rozwiązania równania kwadratowego ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-11±\sqrt{11^{2}}}{2\left(-3\right)}
Wszystkie równania w postaci ax^{2}+bx+c=0 można rozwiązywać za pomocą formuły kwadratowej: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formuła kwadratowa daje dwa rozwiązania — jedno, w którym operator ± jest dodawaniem, i drugie, w którym jest on odejmowaniem.
x=\frac{-11±11}{2\left(-3\right)}
Oblicz pierwiastek kwadratowy wartości 11^{2}.
x=\frac{-11±11}{-6}
Pomnóż 2 przez -3.
x=\frac{0}{-6}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-11±11}{-6} dla operatora ± będącego plusem. Dodaj -11 do 11.
x=0
Podziel 0 przez -6.
x=-\frac{22}{-6}
Teraz rozwiąż równanie x=\frac{-11±11}{-6} dla operatora ± będącego minusem. Odejmij 11 od -11.
x=\frac{11}{3}
Zredukuj ułamek \frac{-22}{-6} do najmniejszych czynników przez odejmowanie i skracanie ułamka 2.
-3x^{2}+11x=-3x\left(x-\frac{11}{3}\right)
Rozłóż pierwotne wyrażenie na czynniki w następujący sposób: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Wstaw wartość 0 za x_{1}, a wartość \frac{11}{3} za x_{2}.
-3x^{2}+11x=-3x\times \frac{-3x+11}{-3}
Odejmij x od \frac{11}{3}, znajdując wspólny mianownik i odejmując liczniki. Następnie zredukuj ułamek do najmniejszych czynników, jeśli to możliwe.
-3x^{2}+11x=x\left(-3x+11\right)
Skróć największy wspólny dzielnik 3 w -3 i -3.
Przykłady
Równanie kwadratowe
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trygonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Równanie liniowe
y = 3x + 4
Arytmetyka
699 * 533
Macierz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Równania równoważne
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Różniczkowanie
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Całkowanie
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}