Rezolvați pentru x
x = \frac{\sqrt{73} + 7}{4} \approx 3,886000936
x=\frac{7-\sqrt{73}}{4}\approx -0,386000936
Grafic
Test
Polynomial
5 probleme similare cu aceasta:
x= \frac{ (2x-3) \times (2x+3) }{ 4 { x }^{ 2 } -16x+15 }
Partajați
Copiat în clipboard
x=\frac{\left(2x\right)^{2}-9}{4x^{2}-16x+15}
Să luăm \left(2x-3\right)\left(2x+3\right). Înmulțirea poate fi transformată în diferența pătratelor, folosind regula: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Ridicați 3 la pătrat.
x=\frac{2^{2}x^{2}-9}{4x^{2}-16x+15}
Extindeți \left(2x\right)^{2}.
x=\frac{4x^{2}-9}{4x^{2}-16x+15}
Calculați 2 la puterea 2 și obțineți 4.
x-\frac{4x^{2}-9}{4x^{2}-16x+15}=0
Scădeți \frac{4x^{2}-9}{4x^{2}-16x+15} din ambele părți.
x-\frac{4x^{2}-9}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}=0
Descompuneți în factori 4x^{2}-16x+15.
\frac{x\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}-\frac{4x^{2}-9}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}=0
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Înmulțiți x cu \frac{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}.
\frac{x\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)-\left(4x^{2}-9\right)}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}=0
Deoarece \frac{x\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)} și \frac{4x^{2}-9}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)} au același numitor comun, scădeți-le scăzând numărătorii lor.
\frac{4x^{3}-6x^{2}-10x^{2}+15x-4x^{2}+9}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}=0
Faceți înmulțiri în x\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)-\left(4x^{2}-9\right).
\frac{4x^{3}-20x^{2}+15x+9}{\left(2x-5\right)\left(2x-3\right)}=0
Combinați termeni similari în 4x^{3}-6x^{2}-10x^{2}+15x-4x^{2}+9.
4x^{3}-20x^{2}+15x+9=0
Variabila x nu poate fi egală cu niciuna dintre valorile \frac{3}{2},\frac{5}{2}, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu \left(2x-5\right)\left(2x-3\right).
±\frac{9}{4},±\frac{9}{2},±9,±\frac{3}{4},±\frac{3}{2},±3,±\frac{1}{4},±\frac{1}{2},±1
Conform teoremei rădăcinii raționale, toate rădăcinile raționale ale unui polinom sunt de forma \frac{p}{q}, unde p împarte termenul constant 9 și q împarte coeficientul inițial 4. Enumerați toți candidații \frac{p}{q}.
x=\frac{3}{2}
Găsiți o astfel de rădăcină, încercând toate valorile întregi, pornind de la cea mai mică valoare absolută. Dacă nu s-au găsit rădăcini întregi, încercați fracțiuni.
2x^{2}-7x-3=0
Conform teoremei descompunerii factoriale, x-k este un factor al polinomului pentru fiecare rădăcină k. Împărțiți 4x^{3}-20x^{2}+15x+9 la 2\left(x-\frac{3}{2}\right)=2x-3 pentru a obține 2x^{2}-7x-3. Rezolvați ecuația unde rezultatul este egal cu 0.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 2\left(-3\right)}}{2\times 2}
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate folosind formula ecuației de gradul doi: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. În formulă, înlocuiți a cu 2, b cu -7 și c cu -3.
x=\frac{7±\sqrt{73}}{4}
Faceți calculele.
x=\frac{7-\sqrt{73}}{4} x=\frac{\sqrt{73}+7}{4}
Rezolvați ecuația 2x^{2}-7x-3=0 când ± este plus și când ± este minus.
x\in \emptyset
Eliminați valorile cu care variabila nu poate fi egală.
x=\frac{3}{2} x=\frac{7-\sqrt{73}}{4} x=\frac{\sqrt{73}+7}{4}
Listați toate soluțiile găsite.
x=\frac{\sqrt{73}+7}{4} x=\frac{7-\sqrt{73}}{4}
Variabila x nu poate să fie egală cu \frac{3}{2}.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}