Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x (complex solution)
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

x^{2}-2x+17=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times 17}}{2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 1, b cu -2 și c cu 17 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\times 17}}{2}
Ridicați -2 la pătrat.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-68}}{2}
Înmulțiți -4 cu 17.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{-64}}{2}
Adunați 4 cu -68.
x=\frac{-\left(-2\right)±8i}{2}
Aflați rădăcina pătrată pentru -64.
x=\frac{2±8i}{2}
Opusul lui -2 este 2.
x=\frac{2+8i}{2}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{2±8i}{2} atunci când ± este plus. Adunați 2 cu 8i.
x=1+4i
Împărțiți 2+8i la 2.
x=\frac{2-8i}{2}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{2±8i}{2} atunci când ± este minus. Scădeți 8i din 2.
x=1-4i
Împărțiți 2-8i la 2.
x=1+4i x=1-4i
Ecuația este rezolvată acum.
x^{2}-2x+17=0
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
x^{2}-2x+17-17=-17
Scădeți 17 din ambele părți ale ecuației.
x^{2}-2x=-17
Scăderea 17 din el însuși are ca rezultat 0.
x^{2}-2x+1=-17+1
Împărțiți -2, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -1. Apoi, adunați pătratul lui -1 la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-2x+1=-16
Adunați -17 cu 1.
\left(x-1\right)^{2}=-16
Factor x^{2}-2x+1. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-1\right)^{2}}=\sqrt{-16}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-1=4i x-1=-4i
Simplificați.
x=1+4i x=1-4i
Adunați 1 la ambele părți ale ecuației.