Rezolvați pentru y
y=-\frac{7-4x}{4x-3}
x\neq \frac{3}{4}
Rezolvați pentru x
x=-\frac{7-3y}{4\left(y-1\right)}
y\neq 1
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
x\times 4\left(y-1\right)=-4+4\left(y-1\right)\times \frac{3}{4}
Variabila y nu poate fi egală cu 1, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu 4\left(y-1\right), cel mai mic multiplu comun al y-1,4.
4xy-x\times 4=-4+4\left(y-1\right)\times \frac{3}{4}
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți x\times 4 cu y-1.
4xy-4x=-4+4\left(y-1\right)\times \frac{3}{4}
Înmulțiți -1 cu 4 pentru a obține -4.
4xy-4x=-4+3\left(y-1\right)
Înmulțiți 4 cu \frac{3}{4} pentru a obține 3.
4xy-4x=-4+3y-3
Utilizați proprietatea de distributivitate pentru a înmulți 3 cu y-1.
4xy-4x=-7+3y
Scădeți 3 din -4 pentru a obține -7.
4xy-4x-3y=-7
Scădeți 3y din ambele părți.
4xy-3y=-7+4x
Adăugați 4x la ambele părți.
\left(4x-3\right)y=-7+4x
Combinați toți termenii care conțin y.
\left(4x-3\right)y=4x-7
Ecuația este în forma standard.
\frac{\left(4x-3\right)y}{4x-3}=\frac{4x-7}{4x-3}
Se împart ambele părți la 4x-3.
y=\frac{4x-7}{4x-3}
Împărțirea la 4x-3 anulează înmulțirea cu 4x-3.
y=\frac{4x-7}{4x-3}\text{, }y\neq 1
Variabila y nu poate să fie egală cu 1.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}