Rezolvați pentru x
x = -\frac{8}{3} = -2\frac{2}{3} \approx -2,666666667
x=3
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Cel mai mic multiplu comun al lui x și 3 este 3x. Înmulțiți \frac{8}{x} cu \frac{3}{3}. Înmulțiți \frac{1}{3} cu \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Deoarece \frac{8\times 3}{3x} și \frac{x}{3x} au același numitor comun, adunați-le adunând numărătorii lor.
x=\frac{24+x}{3x}
Faceți înmulțiri în 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Scădeți \frac{24+x}{3x} din ambele părți.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Înmulțiți x cu \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Deoarece \frac{x\times 3x}{3x} și \frac{24+x}{3x} au același numitor comun, scădeți-le scăzând numărătorii lor.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Faceți înmulțiri în x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
Variabila x nu poate fi egală cu 0, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu 3x.
3x^{2}-x-24=0
Rearanjați polinomul pentru a-l pune în formă standard. Plasați termenii în ordine de la cel mai mare la puterea minimă.
a+b=-1 ab=3\left(-24\right)=-72
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 3x^{2}+ax+bx-24. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,-72 2,-36 3,-24 4,-18 6,-12 8,-9
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este negativ, numărul negativ are o valoare absolută mai mare decât valoarea pozitivă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -72.
1-72=-71 2-36=-34 3-24=-21 4-18=-14 6-12=-6 8-9=-1
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-9 b=8
Soluția este perechea care dă suma de -1.
\left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right)
Rescrieți 3x^{2}-x-24 ca \left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right).
3x\left(x-3\right)+8\left(x-3\right)
Factor 3x în primul și 8 în al doilea grup.
\left(x-3\right)\left(3x+8\right)
Scoateți termenul comun x-3 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați x-3=0 și 3x+8=0.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Cel mai mic multiplu comun al lui x și 3 este 3x. Înmulțiți \frac{8}{x} cu \frac{3}{3}. Înmulțiți \frac{1}{3} cu \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Deoarece \frac{8\times 3}{3x} și \frac{x}{3x} au același numitor comun, adunați-le adunând numărătorii lor.
x=\frac{24+x}{3x}
Faceți înmulțiri în 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Scădeți \frac{24+x}{3x} din ambele părți.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Înmulțiți x cu \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Deoarece \frac{x\times 3x}{3x} și \frac{24+x}{3x} au același numitor comun, scădeți-le scăzând numărătorii lor.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Faceți înmulțiri în x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
Variabila x nu poate fi egală cu 0, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu 3x.
3x^{2}-x-24=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 3\left(-24\right)}}{2\times 3}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 3, b cu -1 și c cu -24 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-12\left(-24\right)}}{2\times 3}
Înmulțiți -4 cu 3.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+288}}{2\times 3}
Înmulțiți -12 cu -24.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{289}}{2\times 3}
Adunați 1 cu 288.
x=\frac{-\left(-1\right)±17}{2\times 3}
Aflați rădăcina pătrată pentru 289.
x=\frac{1±17}{2\times 3}
Opusul lui -1 este 1.
x=\frac{1±17}{6}
Înmulțiți 2 cu 3.
x=\frac{18}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{1±17}{6} atunci când ± este plus. Adunați 1 cu 17.
x=3
Împărțiți 18 la 6.
x=-\frac{16}{6}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{1±17}{6} atunci când ± este minus. Scădeți 17 din 1.
x=-\frac{8}{3}
Reduceți fracția \frac{-16}{6} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Ecuația este rezolvată acum.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Cel mai mic multiplu comun al lui x și 3 este 3x. Înmulțiți \frac{8}{x} cu \frac{3}{3}. Înmulțiți \frac{1}{3} cu \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Deoarece \frac{8\times 3}{3x} și \frac{x}{3x} au același numitor comun, adunați-le adunând numărătorii lor.
x=\frac{24+x}{3x}
Faceți înmulțiri în 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Scădeți \frac{24+x}{3x} din ambele părți.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Pentru a adăuga sau a scădea expresii, extindeți-le pentru a face identici numitorii lor. Înmulțiți x cu \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Deoarece \frac{x\times 3x}{3x} și \frac{24+x}{3x} au același numitor comun, scădeți-le scăzând numărătorii lor.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Faceți înmulțiri în x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
Variabila x nu poate fi egală cu 0, deoarece împărțirea la zero nu este definită. Înmulțiți ambele părți ale ecuației cu 3x.
3x^{2}-x=24
Adăugați 24 la ambele părți. Orice număr plus zero este egal cu el însuși.
\frac{3x^{2}-x}{3}=\frac{24}{3}
Se împart ambele părți la 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x=\frac{24}{3}
Împărțirea la 3 anulează înmulțirea cu 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x=8
Împărțiți 24 la 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}=8+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}
Împărțiți -\frac{1}{3}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -\frac{1}{6}. Apoi, adunați pătratul lui -\frac{1}{6} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=8+\frac{1}{36}
Ridicați -\frac{1}{6} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{289}{36}
Adunați 8 cu \frac{1}{36}.
\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{289}{36}
Factor x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{289}{36}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-\frac{1}{6}=\frac{17}{6} x-\frac{1}{6}=-\frac{17}{6}
Simplificați.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Adunați \frac{1}{6} la ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}