Direct la conținutul principal
$9 \exponential{p}{2} = 49 $
Rezolvați pentru p
Tick mark Image

Probleme similare din căutarea web

Partajați

p^{2}=\frac{49}{9}
Se împart ambele părți la 9.
p^{2}-\frac{49}{9}=0
Scădeți \frac{49}{9} din ambele părți.
9p^{2}-49=0
Se înmulțesc ambele părți cu 9.
\left(3p-7\right)\left(3p+7\right)=0
Să luăm 9p^{2}-49. Rescrieți 9p^{2}-49 ca \left(3p\right)^{2}-7^{2}. Diferența de pătrate poate fi descompusă în factori utilizând regula: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
p=\frac{7}{3} p=-\frac{7}{3}
Pentru a găsi soluții de ecuație, rezolvați 3p-7=0 și 3p+7=0.
p^{2}=\frac{49}{9}
Se împart ambele părți la 9.
p=\frac{7}{3} p=-\frac{7}{3}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
p^{2}=\frac{49}{9}
Se împart ambele părți la 9.
p^{2}-\frac{49}{9}=0
Scădeți \frac{49}{9} din ambele părți.
p=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-\frac{49}{9}\right)}}{2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 1, b cu 0 și c cu -\frac{49}{9} în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
p=\frac{0±\sqrt{-4\left(-\frac{49}{9}\right)}}{2}
Ridicați 0 la pătrat.
p=\frac{0±\sqrt{\frac{196}{9}}}{2}
Înmulțiți -4 cu -\frac{49}{9}.
p=\frac{0±\frac{14}{3}}{2}
Aflați rădăcina pătrată pentru \frac{196}{9}.
p=\frac{7}{3}
Acum rezolvați ecuația p=\frac{0±\frac{14}{3}}{2} atunci când ± este plus.
p=-\frac{7}{3}
Acum rezolvați ecuația p=\frac{0±\frac{14}{3}}{2} atunci când ± este minus.
p=\frac{7}{3} p=-\frac{7}{3}
Ecuația este rezolvată acum.