Rezolvați pentru x
x=\frac{\sqrt{6049}-13}{84}\approx 0,771134731
x=\frac{-\sqrt{6049}-13}{84}\approx -1,080658541
Grafic
Partajați
Copiat în clipboard
42x^{2}+13x-35=0
Toate ecuațiile de forma ax^{2}+bx+c=0 pot fi rezolvate utilizând formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula rădăcinilor ecuației de gradul al doilea oferă două soluții, una atunci când operația ± este de adunare și una atunci când este de scădere.
x=\frac{-13±\sqrt{13^{2}-4\times 42\left(-35\right)}}{2\times 42}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 42, b cu 13 și c cu -35 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-13±\sqrt{169-4\times 42\left(-35\right)}}{2\times 42}
Ridicați 13 la pătrat.
x=\frac{-13±\sqrt{169-168\left(-35\right)}}{2\times 42}
Înmulțiți -4 cu 42.
x=\frac{-13±\sqrt{169+5880}}{2\times 42}
Înmulțiți -168 cu -35.
x=\frac{-13±\sqrt{6049}}{2\times 42}
Adunați 169 cu 5880.
x=\frac{-13±\sqrt{6049}}{84}
Înmulțiți 2 cu 42.
x=\frac{\sqrt{6049}-13}{84}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-13±\sqrt{6049}}{84} atunci când ± este plus. Adunați -13 cu \sqrt{6049}.
x=\frac{-\sqrt{6049}-13}{84}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{-13±\sqrt{6049}}{84} atunci când ± este minus. Scădeți \sqrt{6049} din -13.
x=\frac{\sqrt{6049}-13}{84} x=\frac{-\sqrt{6049}-13}{84}
Ecuația este rezolvată acum.
42x^{2}+13x-35=0
Ecuațiile de gradul doi ca aceasta pot fi rezolvate prin completarea pătratului. Pentru a completa pătratul, ecuația trebuie mai întâi să fie sub forma x^{2}+bx=c.
42x^{2}+13x-35-\left(-35\right)=-\left(-35\right)
Adunați 35 la ambele părți ale ecuației.
42x^{2}+13x=-\left(-35\right)
Scăderea -35 din el însuși are ca rezultat 0.
42x^{2}+13x=35
Scădeți -35 din 0.
\frac{42x^{2}+13x}{42}=\frac{35}{42}
Se împart ambele părți la 42.
x^{2}+\frac{13}{42}x=\frac{35}{42}
Împărțirea la 42 anulează înmulțirea cu 42.
x^{2}+\frac{13}{42}x=\frac{5}{6}
Reduceți fracția \frac{35}{42} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 7.
x^{2}+\frac{13}{42}x+\left(\frac{13}{84}\right)^{2}=\frac{5}{6}+\left(\frac{13}{84}\right)^{2}
Împărțiți \frac{13}{42}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține \frac{13}{84}. Apoi, adunați pătratul lui \frac{13}{84} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}+\frac{13}{42}x+\frac{169}{7056}=\frac{5}{6}+\frac{169}{7056}
Ridicați \frac{13}{84} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}+\frac{13}{42}x+\frac{169}{7056}=\frac{6049}{7056}
Adunați \frac{5}{6} cu \frac{169}{7056} găsind un numitor comun și adunând numărătorii. Apoi simplificați fracția până devine ireductibilă, dacă este posibil.
\left(x+\frac{13}{84}\right)^{2}=\frac{6049}{7056}
Factor x^{2}+\frac{13}{42}x+\frac{169}{7056}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{13}{84}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{6049}{7056}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x+\frac{13}{84}=\frac{\sqrt{6049}}{84} x+\frac{13}{84}=-\frac{\sqrt{6049}}{84}
Simplificați.
x=\frac{\sqrt{6049}-13}{84} x=\frac{-\sqrt{6049}-13}{84}
Scădeți \frac{13}{84} din ambele părți ale ecuației.
Exemple
Ecuație de gradul 2
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuație liniară
y = 3x + 4
Aritmetică
699 * 533
Matrice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Sistem de ecuații
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivare
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrare
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limite
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}