Direct la conținutul principal
Rezolvați pentru x
Tick mark Image
Grafic

Probleme similare din căutarea web

Partajați

2x^{2}-7x=4
Interschimbați părțile, astfel încât toți termenii variabili să fie pe partea stângă.
2x^{2}-7x-4=0
Scădeți 4 din ambele părți.
a+b=-7 ab=2\left(-4\right)=-8
Pentru a rezolva ecuația, factor mâna stângă după grupare. Mai întâi, fața la stânga trebuie să fie rescrisă ca 2x^{2}+ax+bx-4. Pentru a găsi a și b, configurați un sistem pentru a fi rezolvat.
1,-8 2,-4
Deoarece ab este negativ, a și b au semne opuse. Deoarece a+b este negativ, numărul negativ are o valoare absolută mai mare decât valoarea pozitivă. Listează toate perechi de valori întregi care oferă produse -8.
1-8=-7 2-4=-2
Calculați suma pentru fiecare pereche.
a=-8 b=1
Soluția este perechea care dă suma de -7.
\left(2x^{2}-8x\right)+\left(x-4\right)
Rescrieți 2x^{2}-7x-4 ca \left(2x^{2}-8x\right)+\left(x-4\right).
2x\left(x-4\right)+x-4
Scoateți factorul comun 2x din 2x^{2}-8x.
\left(x-4\right)\left(2x+1\right)
Scoateți termenul comun x-4 prin utilizarea proprietății de distributivitate.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Pentru a găsi soluții de ecuații, rezolvați x-4=0 și 2x+1=0.
2x^{2}-7x=4
Interschimbați părțile, astfel încât toți termenii variabili să fie pe partea stângă.
2x^{2}-7x-4=0
Scădeți 4 din ambele părți.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 2\left(-4\right)}}{2\times 2}
Această ecuație este în formă standard: ax^{2}+bx+c=0. Înlocuiți a cu 2, b cu -7 și c cu -4 în formula rădăcinilor ecuațiilor de gradul al doilea, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\times 2\left(-4\right)}}{2\times 2}
Ridicați -7 la pătrat.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-8\left(-4\right)}}{2\times 2}
Înmulțiți -4 cu 2.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49+32}}{2\times 2}
Înmulțiți -8 cu -4.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{81}}{2\times 2}
Adunați 49 cu 32.
x=\frac{-\left(-7\right)±9}{2\times 2}
Aflați rădăcina pătrată pentru 81.
x=\frac{7±9}{2\times 2}
Opusul lui -7 este 7.
x=\frac{7±9}{4}
Înmulțiți 2 cu 2.
x=\frac{16}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{7±9}{4} atunci când ± este plus. Adunați 7 cu 9.
x=4
Împărțiți 16 la 4.
x=-\frac{2}{4}
Acum rezolvați ecuația x=\frac{7±9}{4} atunci când ± este minus. Scădeți 9 din 7.
x=-\frac{1}{2}
Reduceți fracția \frac{-2}{4} la cei mai mici termeni, prin extragerea și reducerea 2.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Ecuația este rezolvată acum.
2x^{2}-7x=4
Interschimbați părțile, astfel încât toți termenii variabili să fie pe partea stângă.
\frac{2x^{2}-7x}{2}=\frac{4}{2}
Se împart ambele părți la 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=\frac{4}{2}
Împărțirea la 2 anulează înmulțirea cu 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=2
Împărțiți 4 la 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}=2+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}
Împărțiți -\frac{7}{2}, coeficientul termenului x, la 2 pentru a obține -\frac{7}{4}. Apoi, adunați pătratul lui -\frac{7}{4} la ambele părți ale ecuației. Acest pas face din partea stângă a ecuației un pătrat perfect.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=2+\frac{49}{16}
Ridicați -\frac{7}{4} la pătrat, calculând pătratul pentru numărătorul și numitorul fracției.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=\frac{81}{16}
Adunați 2 cu \frac{49}{16}.
\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}=\frac{81}{16}
Factor x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}. În general, atunci când x^{2}+bx+c este un pătrat perfect, el poate fi descompus în factori oricând ca \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{16}}
Aflați rădăcina pătrată pentru ambele părți ale ecuației.
x-\frac{7}{4}=\frac{9}{4} x-\frac{7}{4}=-\frac{9}{4}
Simplificați.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Adunați \frac{7}{4} la ambele părți ale ecuației.